Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SD:s agerande i Region Skåne är rödare än en tomat

Vi i alliansen gick till val på att korta vårdköerna, skriver den skånska alliansen.
Foto: SHUTTERSTOCK
Carl Johan Sonesson (M), regionstyrelsens ordförande i Region Skåne.
Foto: PRESSBILD
Gilbert Tribo (L), regionråd i Region Skåne.
Foto: ANNIKA PERSSON
Annette Linnander (C), regionråd i Region Skåne.
Foto: PRESSBILD
Per Einarsson (KD), regionråd i Region Skåne.
Foto: JENS CHRISTIAN / jens christian

SD och S berövar barn och ungas möjlighet till att just vara barn, skriver de fyra alliansledarna i Region Skåne.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Sverigedemokraterna och Socialdemokraterna gör gemensam sak igen och sviker denna gång barn och unga skåningar. De väljer att säga nej till ett vårdval inom barn- och ungdomspsykiatrin. Vi kan endast beklaga. Vad vill SD och S säga till de 1 200 barn och unga som väntar i vårdköerna, köer som i huvudsak orsakades av misslyckad socialdemokratisk politik? 


Nu väljer SD att gå Socialdemokraternas ärenden på nytt. Fyra år av socialdemokratiskt styre talade sitt tydliga språk: En negativ måluppfyllelse, en ruinerad ekonomi och sist men inte minst: en försämrad tillgänglighet till vården.


Köerna till barn- och ungdomspsykiatrin i Region Skåne har växt, vilket innebär långa väntetider och lidande för barn, unga och deras familjer. Det är en av utgångspunkterna för vårt förslag att införa vårdval i Barn och ungdomspsykiatrin: Vi måste få bukt med köerna.  


Samtliga partier i regionfullmäktige delar denna uppfattning. Trots detta väljer de att gå emot ett bra förslag som kan bidra till en ökad tillgänglighet till barn- och ungdomspsykiatrin. Anmärkningsvärt är att Sverigedemokraterna gick till val på att ”stoppa sosseriet”, men agerar i en motsatt anda. Sverigedemokraternas agerande i Region Skåne är rödare än en tomat.


Sverigedemokraterna har inte heller några egna förslag för att möta den ökande psykiska ohälsan. För den som är påläst, och vill syna deras bluff som ett välfärdsparti, är det bara att läsa deras valmanifest till regionfullmäktige.


Enligt en kartläggning från Socialstyrelsen har den psykiska ohälsan ökat med över 100 procent på tio år i åldersgruppen 10 till 17 år. I åldersgruppen 18 till 24 är ökningen 70 procent. Myndigheten för ungdoms och civilsamhällesfrågors (MUCF) stora studie om ungas värderingar och attityder visar att den psykiska ohälsan ökat stadigt i gruppen barn och unga sedan 2007 och framåt.  


Om vi skärskådar tidigare nämnda rapporter är det tydligt att ökningen utgörs av lindrigare former av psykisk ohälsa som sömnsvårigheter, oro, stress och nedstämdhet – alltså det som definieras som ”psykiska besvär”. Det är inte psykiska sjukdomar eller svåra psykiska tillstånd som ökat. Som flera debattörer påpekat kommer ett vårdval i barn och ungdomspsykiatrin framför allt gynna dem som lider av lindrigare symptom, och eftersom det är just den gruppen som ökat är det rimligt. Effekten blir dessutom att resurser i den specialiserade vården frigörs för de barn och ungdomar med större behov och allvarligare problem.


Forskning visar att tid är en avgörande faktor vid tillfrisknande från psykisk ohälsa – ju längre patienten får vänta på hjälp, desto svårare blir hennes symptom och desto längre blir sjukperioden. Erfarenheter från tidigare införande av vårdval visar att vårdvalet inte bara ökar valfriheten för den vårdsökande – att tillgängliggöra fler vårdgivare minskar köerna. Det är det absolut viktigaste argumentet för att införa vårdval i barn och ungdomspsykiatrin.


Vi i alliansen gick till val på att korta vårdköerna, förbättra Region Skånes ekonomi och öka valfriheten för människor som bor i Skåne. Vi är övertygade om att med en större mångfald av aktörer, såväl privata mottagningar som multiprofessionella team, kan den skånska vården, oavsett driftsform, ständigt förbättras och utvecklas. Människor som bor i Skåne ska kunna välja var de får sin vård och räkna med att vården finns där när de behöver den. Tyvärr är det ännu inte så och allra hårdast drabbas de barn och unga som inte får möjlighet att vara just barn.


Vi vet att det finns vissa invändningar och hade varit beredda att titta ytterligare på till exempel hur psykiatrikers specialistutbildning skulle fungera. Men oppositionen säger blankt nej även att förbättra förslaget.


Nu berövar SD och S barn och ungas möjlighet till att just vara barn. Vad säger SD och S till de 1 200 barn och unga som väntar i före detta regionstyrelsens ordförande Henrik Fritzons (S) vårdköer?


Carl Johan Sonesson (M)

Gilbert Tribo (L)

Annette Linnander (C)

Per Einarsson (KD)

Regionråd i Region Skåne