Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SD vill skrota Stadsmissionen

Claes Block (S), kyrkorådets ordförande i Malmö pastorat.Foto: CRISTINA STRAND LARSSON
Foto: Ingrid Petersson (POSK), vice ordförande kyrkorådet Malmö pastorat.

Sverigedemokraterna i Malmö verkar inte har koll på den verksamhet som bedrivs i Malmö pastorat. Deras argumentation bygger på faktafel. Bland annat blandar SD ihop begravningsavgiften med kyrkoavgiften, och vill dra in bidrag till Stadsmissionen, skriver Clas Block (S) och Ingrid Petersson (POSK).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Det är häpnadsväckande att läsa Nima Gholam Ali Pours (SD) debattartikel på Kvällsposten Debatt om Svenska kyrkan i Malmö. Att sitta med i Malmö pastorats kyrkoråd och inte ha bättre kunskaper om hur medlemmarnas pengar används, gör att Sverigedemokraternas förslag till budget kraftigt kan ifrågasättas.

 

LÄS MER: KVP DEBATT: Gör bot för ekonomiska synder, Malmö pastorat 

 

Debattartikeln innehåller ett antal faktafel. Bland annat blandar SD ihop begravningsavgiften som alla svenskar måste betala, och som inte kan användas för kyrkligt ändamål, med kyrkoavgiften. Sverigedemokraternas gruppledare skriver att antalet anställda som finansieras av kyrkoavgiften ökat från 484 till 517, mellan 2013 och 2017, vilket inte är sant. Sant är däremot att antalet anställda som bekostas av kyrkoavgiften är cirka 300 personer. Resten är våra duktiga kyrkogårdsarbetare, som betalas av begravningsavgiften.

 

SD vill under 2019 säga upp 42 personer som ägnar sig åt musik, diakoni, gudstjänster, konfirmand- och barnverksamheter liksom dop, bröllop och begravningar.

 

Sverigedemokraterna föreslår även att dra in bidraget till de svagaste i vårt samhälle via Stadsmissionen som varje år får cirka 3,6 miljoner från Svenska kyrkan i Malmö. Därmed är Malmö pastorat en av de största finansiärerna av denna verksamhet. SD:s förslag visar vilken människosyn partiet har.

 

Vidare vill SD att kommunikationsbudgeten ska halveras. SD inte vill att kyrkan ska annonsera utan skriver att ”[...] de flesta medlemmarna vill på sina egna villkor engagera sig i Svenska kyrkan. När de väljer att engagera sig så söker de upp kyrkan och efterfrågar specifika tjänster.”

 

Samtidigt vill Sverigedemokraterna satsa 60 miljoner på att renovera Bunkeflo gamla kyrka, en av 190 liknande bara i Lunds stift. SD skriver att de vill börja med att satsa 6 miljoner på denna kyrka som är i dåligt skick. Bedömningen för att totalrenovera denna kyrka beräknas till mer än 60 miljoner kronor. Slutsatsen är att SD hellre satsar på gamla kyrkobyggnader än på anställda som verkar för Malmöbornas bästa.

Majoriteten i Kyrkorådet vill i stället bygga ut Bunkeflo Strandkyrka, där de flesta av Bunkefloborna bor. 

 

Kyrkorådet kommer vidare föreslå att pastoratet ska sälja flera fastigheter de närmaste åren och under de kommande åren minska antal anställda som betalas av kyrkoavgiften i en rimlig takt och med hänsyn till såväl verksamhet som anställda.  

 

Kyrkorådet vill inför kommande kärvare tider avsätta pengar så att vi kan möta den tid när medlemsavgifterna minskar, vilket beräknas ske om cirka tio år. Vår nye kyrkoherde menar att det bör finnas undansatta medel som helst motsvarar ett års verksamhet.

 

Majoriteten i Kyrkorådet vill vidare fortsätta stärka kyrkans grundläggande uppgifter genom gudstjänster, undervisning, mission och inte minst den viktiga diakonin.

 

Svenska kyrkan i Malmö arbetar för att vara en resurs till Malmöborna. Kyrkan finns för existentiella frågor och har en bred verksamhet för alla åldrar och grupper. Verksamheten finansieras genom en medlemsavgift som baserar sig på medlemmens inkomst, vilket är ett teologiskt och solidariskt sätt att bekosta verksamheten.

 

När nu förslaget att höja avgiften med 15 öre per intjänad 100-lapp ska behandlas på kyrkofullmäktige, motsvarar det i genomsnitt 33 kronor mer i månaden för en vanlig Malmöbo. Förra höjningen var för 28 år sedan.

 

Claes Block (S)

Kyrkorådets ordförande i Malmö pastorat

 

Ingrid Petersson (POSK)

Kyrkorådets vice ordförande i Malmö pastorat