Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SD vill inte komma åt problem, de vill åt slöjan

Anton Sauer (C), 2:e vice ordförande gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden i Malmö.Foto: PRESSBILD
Foto: COLOURBOX

Unga tjejer ska leva i frihet från från klåfingriga politiker, hedersförtryck och ha friheten att bygga sitt eget liv, skriver Anton Sauer (C) i en replik till sverigedemokraterna Magnus Olsson och Nima Gholam Ali Pour.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Magnus Olsson (SD) och Nima Gholam Ali Pour (SD) personifierar i sin replik på Kvällsposten Debatt uttrycket ”vägen till helvetet är kantad med goda intentioner”. Olsson och Ali Pour är tyvärr så förblindade av sin kritik mot slöjan att de är redo att genomföra ett förslag som kan komma att skada de unga flickor de menar att de vill hjälpa. 

 

De refererar till en debattartikel där man bland annat hyllar Österrike och Frankrikes förbud mot bland annat slöjan i grundskolor. Dock är det väldokumenterat att förbudet i dessa länder har bidragit till ökat stigma mot slöjbärare samt en ökad misstro mot det offentliga. De flickor som är utsatta för hedersförtryck hålls även hemma i högre utsträckning, inte bara från skolan utan även från fritids och andra fritidsaktiviteter. Detta minskar möjligheten att upptäcka om flickorna far illa eller inte då de har ett mindre antal vuxna i sin närhet. Utifrån detta så inser man snabbt att ett förbud mot slöja är direkt skadligt, delvis för de flickor som själva väljer slöjan men absolut mest skadligt är det för de flickor som faktiskt utsätts för hedersförtryck. 

 

Olsson (SD) och Ali Pour (SD) menar också att det är viktigt att ta i beaktande de studier jag lyfter när man ska implementera förbudet. Samtidigt är studierna tydliga med att förbudet bidrar fler problem än lösningar. Att Olsson och Ali Pour väljer att helt ignorera övriga lösningar jag föreslår i min artikel är talande då det visar på att Olsson och Ali Pour inte vill komma åt problemet med hedersförtryck, de vill komma åt slöjan. 

 

För mig är det inte viktigt att ge unga flickor andrum från slöjan, det är viktigare att ge unga flickor andrum från människor som försöker bestämma hur de ska klä sig. 

 

SD:s replik avslutas med att hänvisa att slöjförbudet i sig är lagligt och därför tycker debattörerna att det ska genomföras. Här kan det vara viktigt att påpeka att barn både genom Barnkonventionen och genom religionsfriheten har rätt att bejaka sin religion. Religionsfrihet innebär inte bara frihet från religion utan även friheten att välja och utöva sin tro. 

 

Avslutningsvis vill jag klargöra att för mig är det alltid viktigare att arbeta för frihet. Frihet från klåfingriga politiker, frihet från hedersförtryck och friheten att bygga sitt eget liv. Jag vill ge skolorna i Malmö fler verktyg att bekämpa hedersförtryck och jag vill se till att alla ungdomar får en så pass bra utbildning att de kan bygga sitt eget liv. Jag önskar att dessa friheter hade varit viktigare för SD än skadliga symbolpolitiska förslag.

 

Anton Sauer (C)

2:e vice ordförande gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden i Malmö