Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SD vill backa in i Malmös framtid

Roko Kursar (L), kommunstyrelsens vice ordförande i Malmö.Foto: EMIL LANGVAD / BILDBYRÅN
Simon Chrisander (L), stadsbyggnads- och miljökommunalråd i Malmö.Foto: CHRISTOFFER KARLSSON / LIBERALERNA I MALMÖ

Magnus Olssons (SD) påstående stämmer inte. 70 procent av de som flyttade hit under 2019 kom i stället från övriga Skåne och Sverige, skriver Roko Kursar (L) och Simon Chrisander (L) i en replik.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT.  I ett vilseledande försök att förklara Malmös snabba befolkningsökning med ökad invandring skriver Magnus Olsson från SD på Kvällsposten Debatt att lejonparten av Malmös befolkningsökning består av invandring från utlandet. Det stämmer inte med verkligheten.

Faktum är att 70 procent av de som flyttade hit under 2019 i stället från övriga Skåne och Sverige, och inget tyder på att trenden med inflyttning till städer från övriga delar av landet kommer att avta.

Fortsätter Malmö att växa i nuvarande takt kommer vi år 2050 vara en halvmiljonstad. Undertecknade är båda födda och uppväxta i Malmö och för oss som liberaler är det i grunden positivt att fler vill flytta hit, precis som Magnus Olsson gjorde en gång i tiden. Men den snabba befolkningsökningen är inte vårt politiskt uppsatta mål. Det är en prognos baserad på analyser och forskning.

Om Malmö ska vara möjligheternas stad för alla Malmöbor kan vi inte blunda för att ytterligare 150 000 Malmöbor kommer att leva här. De kommer behöva vård när de blir sjuka, deras barn kommer behöva skolor att gå till och deras mor- och farföräldrar omsorg på ålderns höst.

För att möta halvmiljonstadens behov behövs ungefär 80 000 nya bostäder och ytterligare 66 förskolor, 25 grundskolor, 5 gymnasieskolor, 17 äldreboende, 60 LSS-boenden, 3 simhallar och 7 bibliotek.

Vi kommer därför behöva bygga smartare, grönare, tätare och högre. Dessutom kommer vi behöva nya transportlösningar, som anammar framtidens gröna teknik. Däribland den planerade Öresundsmetron som Liberalerna i Malmö länge drivit.

SD må vilja backa in i framtiden men att lägga i backväxeln kommer leda till en direkt krock med verkligheten, med katastrofala konsekvenser som följd. Att ignorera faktiska befolkningsprognoser och sluta planera byggandet av nya bostäder hade lett till ännu längre bostadsköer, ökad trångboddhet, hemlöshet och social misär. Att sluta planera byggandet för nya skolor hade förstört våra barns chanser till en bra skola och utbildning. Att sluta planera byggandet av nya äldreboenden och LSS-boenden hade skapat hemska och ovärdiga livsvillkor för våra äldre och Malmöbor med funktionsvariationer.

SD presenterar sin invandringsfientliga politik även som en lösning på utmaningar med en snabbt växande stad. Utvecklingen av framtidens välfärd och stadsplaneringen i vår stad kräver dock större ansvarstagande förankrat i verkligheten.

 

Roko Kursar (L)

Kommunstyrelsens vice ordförande i Malmö

 

Simon Chrisander (L)

Stadsbyggnads- och miljökommunalråd i Malmö