Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SD tar hand om våra äldre

Foto: SHUTTERSTOCK
Cecilia Bladh in Zito (SD), kommunstyrelsens ordförande i Hörby.Foto: JENS CHRISTIAN / KVÄLLSPOSTEN/EXPRESSEN
Louise Erixon (SD), kommunstyrelsens ordförande i Sölvesborg.Foto: MAGNUS LEJHALL
Teddy Nilsson (SD), kommunstyrelsens ordförande i Svalöv.Foto: BENGT FLEMARK / REGION SKÅNE
Eric Berntsson (SD), kommunstyrelsens ordförande i Bromölla.Foto: JOHAN NILSSON/TT
Mikael Henrysson (SD), kommunstyrelsens ordförande i Bjuv.Foto: PRESSBILD

I hela landet finns det sverigedemokrater som arbetar för en värdig och rättvis äldreomsorg, skriver fem stycken kommunstyrelseordföranden i kommuner som styrs av SD.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Under en sändning i SVT:s Aktuellt under förra veckan påstod energi- och digitaliseringsministern Anders Ygeman (S) att ingen av de SD-styrda kommunerna satsade en enda krona på de äldre. Detta är naturligtvis inte med sanningen överensstämmande. 

Gemensamt för våra fem kommuner är att vi sätter särskilt stor vikt vid äldreomsorgen. Detta framkommer med all önskvärd tydlighet i våra satsningar på verksamheten, något som Ygeman också hade märkt om han hade bemödat sig med att undersöka saken.

Vi är dock inte främmande för att redogöra för ministern hur det faktiskt ligger till. Faktum är att vissa av oss tog över efter Ygemans partikollegor som då hade lämnat ansvariga nämnder allvarligt underfinansierade.

I Sölvesborg har Samstyret bara i år ökat anslagen till omsorgsnämnden med cirka 6,7 miljoner kronor. Ingen annan verksamhet prioriteras lika hårt när det gäller omfattningen av ett ökat anslag. Detta tillåter bland annat satsningar på kvalitetsundersköterskor som ska höja kvalitén i verksamheten. En av samstyrets första åtgärder var att anställa en särskild äldrekurator för att komma till rätta med den allt mer utbredda psykiska ohälsa som många äldre i dag lider av. Dessutom görs satsningar på social verksamhet för att minska ensamheten.

I Hörby erbjuds alla äldre med mer än 118 timmar utförd hemtjänst per månad ett särskilt boende. Därtill skall en byggnation av boenden för både demens och somatik påbörjas redan i år. Hörby kommun betalar 50 procent av gymkortskostnaden för de som är över 75 år och tränar på Friskis och svettis. Kommunen investerar också i en digitalisering för en säkrare utdelning av läkemedel och vårdinsatser. Det görs även kultursatsningar med musiker och teatersällskap som besöker äldreboenden. Budgeten i Hörby hade för övrigt en skuld från Socialdemokraternas tid vid makten på mångmiljonbelopp.

I Bromölla har det arbetats hårt för att nollställa det ekonomiska underskott som kommunen ärvt efter Ygemans socialdemokratiska partikollegor. Detta underskott var tydligt inom omsorgen då det krävdes 10,5 miljoner kronor att lappa ihop verksamheten. I Bromölla har det också beslutats om att bygga ett helt nytt äldreboende i kommunen.

I Svalöv gjordes en ny kompletteringsbudget när det nya styret tillträdde. Samtliga sparkrav på socialnämnden, vård och omsorg togs i denna budget bort helt. Svalöv planerar nu för ett nytt modernt äldreboende för pensionärer med flera olika vårdbehov. 2020-års budget prioriterar särskilt vård och omsorg med bland annat satsningar på ny välfärdsteknik.

I Bjuv prioriteras också vård och omsorg med ökade satsningar på verksamheten med 5,7 miljoner kronor jämfört med 2019. Utöver detta har kommunen utökat investeringen till vård och omsorg med 3 miljoner kronor. Ett nytt LSS-boende kommer dessutom att stå klart inom två år. Därtill renoveras befintliga lokaler för daglig verksamhet för 7,2 miljoner kronor. Bjuvs kommun planerar dessutom för att ett nytt attraktivt trygghetsboende ska byggas i kommunen.

Utöver detta gör vi alla mycket mer för de äldre i våra kommuner. Det är ett arbete som inte enbart begränsas till våra fem kommuner. I hela landet finns det sverigedemokrater som arbetar för en värdig och rättvis äldreomsorg.

Det är ett arbete som inte får förminskas genom felaktig information från ett statsråd. 

 

Cecilia Bladh in Zito (SD), kommunstyrelsens ordförande i Hörby

Teddy Nilsson (SD), kommunstyrelsens ordförande i Svalöv

Louise Erixon (SD), kommunstyrelsens ordförande i Sölvesborg

Eric Berntsson (SD) kommunstyrelsens ordförande i Bromölla

Mikael Henrysson (SD), kommunstyrelsens ordförande i Bjuv