Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SD: Permanenta gränskontrollerna

På sikt vill SD införa gemensamma nordiska gränser, skriver två ledande skånska sverigedemokrater.
Foto: Fritz Schibli
Magnus Olsson (SD), kommunalråd Malmö.
Foto: Pontus Andersson / PRESSBILD
Patrik Jönsson (SD), regionråd Skåne.
Foto: Jens Christian / PRESSBILD

På sikt vill SD införa gemensamma nordiska gränser, skriver två ledande skånska sverigedemokrater.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Fram till den 11 november och 4 november 2016 har Sverige gränskontroller respektive ID-kontroller. Både gränskontroller och ID-kontroller infördes i november och december 2015 för att hindra de migranter som försökte ta sig till Sverige. Då hade Sveriges i många år liberala invandringspolitik gjort en sådan stor skada att regeringen och statliga myndigheter ansåg att viktiga funktioner i samhället var hotade.

Krigen i Syrien, Irak och Afghanistan är några av orsakerna till att migrantkrisen fortsätter utan någon lösning i sikte. Samtidigt befinner sig Turkiet, som enligt en överenskommelse med EU, ska garantera att färre migranter kommer till Europa, i inbördeskrig sedan juli 2015.

"För stor mängd asylsökande"

Trots en skärpning av Sveriges migrationspolitik finns många incitament i form av generösa bidrag, som får människor att lämna sina hem och komma till Sverige fortfarande kvar. Barn till illegala invandrare har rätten till skolgång i Sverige. I Malmö får barnen till illegala invandrare försörjningsstöd och illegala invandrare som har barnfamiljer får bostaden betald. Sveriges regering fortsätter att signalera till världens utsatta att de måste komma ända fram till Sverige för att få någon sorts hjälp.

Med tanke på den utveckling vi ser i världen så kommer anledningarna att ha gränskontroller och ID-kontroller vara ännu större nästa år än vad de är i dag. I slutet av 2015 passerade 10 000 asylsökande Sveriges gränser i veckan, motsvarande siffror i dag 2016 är cirka 580 personer i veckan. Detta är enligt Sverigedemokraterna fortfarande en för stor mängd asylsökande. I våra nordiska grannländer är motsvarande antal cirka 50 asylsökande i veckan. Vi ska också ha klart för oss att många asylsökande passerar genom i stort sett hela Europa och länder som är både trygga och säkra.

"Sverige måste stå upp för sin territoriella suveränitet"

Sverigedemokraterna vill införa permanenta gränskontroller med de satsningar på personal som krävs för ett fungerande system. Gränskontrollerna är inte bara effektiva vad gäller en minskad migration utan vi ser även att Polisen och Tullen har lyckats gripa smugglare samt förhindra införsel av både droger och vapen till landet. Vi vill på sikt se ett nordiskt samarbete för gemensamma gränser då detta är motiverat av både historiska, praktiska och ekonomiska skäl.

I en värld som blir farligare måste Sverige stå upp för sin territoriella suveränitet genom att implementera de åtgärder som behövs för att säkra våra medborgares säkerhet, vårt välfärdssamhälle och att Sveriges gränser respekteras.


Patrik Jönsson (SD)

Regionråd Skåne

Magnus Olsson (SD)

Kommunalråd Malmö