Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SD Malmö bör backa från vilseledande påståenden

Roko Kursar (L), kommunstyrelsens vice ordförande i Malmö.Foto: RAFEET ABDALLAH
Simon Chrisander (L), stadsbyggnads- och miljökommunalråd i Malmö.Foto: PRESSBILD

Den allra största gruppen av nya Malmöbor utgörs av personer som flyttat till Malmö från andra kommuner och inte av invandring som Magnus Olsson (SD) hävdar, skriver Roko Kursar (L) och Simon Chrisander (L) i en replik.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. När Liberalerna utformar vår politik har vi till skillnad från Magnus Olsson och SD Malmö siktet inställt på verkligheten och vi håller oss också till fakta för att beskriva den.

Följande siffror är fakta och kan inte trixas bort av SD. Hur kreativt de än försöker:

Under 2019 flyttade 23 803 personer till Malmö, varav 16 477 personer flyttade hit från andra svenska kommuner. De utgör som sagt 70 procent av alla som flyttade till Malmö. Övriga 7 326 invandrade till Malmö från utlandet. De utgör övriga 30 procent.

Om man därtill räknar med alla som föddes i staden under 2019 uppgår det sammanlagda antalet nya Malmöbor till 28 810. Det innebär således att 57 procent av alla nya Malmöbor är personer som flyttat hit från övriga Skåne och Sverige, medan 25 procent utgörs av de som invandrat från utlandet. 5 007 stycken Malmöbor föddes under förra året och utgör därmed 18 procent.

Den allra största gruppen av nya Malmöbor utgörs alltså av personer som flyttat till Malmö från andra kommuner och inte av invandring som SD hävdar.

Att avskriva den absolut största gruppen nya Malmöbor genom att subtrahera dem med de som samtidigt flyttat ut från Malmö är vilseledande och intellektuellt ohederligt.

Så resonerar inte heller SD i andra kontexter. När SD till exempel talar om ”massinvandring” så subtraherar de ju aldrig antalet som invandrat med hur många som utvandrat. Utvandring suddar inte ut den faktiska invandringen och på samma sätt kan inte heller utflyttning till andra kommuner sudda ut inflyttningen till Malmö från övriga Sverige.

Vidare tåls det tilläggas, inte minst med tanke på SD:s invandringsfientliga retorik om ”massinvandring”, att i kategorin invandring inräknas all sorts invandring från utlandet. Däribland många danskar, övriga EU/ESS-medborgare med uppehållsrätt, studerande, och inte minst utländsk arbetskraft som bidrar med ökade skatteintäkter. Även flyktingar och återvandrade svenskar ingår i statistiken för invandring från utlandet.

Det är inte långsökt att tänka sig att det är flyktingar snarare än de 680 återvandrade svenskar som SD syftar till när de talar om ”massinvandring”.

Därför är det också värt att påpeka att de 989 flyktingar och anhöriga som kom till Malmö förra året utgör bara 13 procent av alla som invandrade från utlandet till Malmö och endast 4 procent av alla som flyttade till staden. Så ser verkligheten ut.

Om SD tvunget vill lägga i backväxeln bör det i så fall göras för att backa från vilseledande påståenden. Det vore intellektuellt hederligt och för Malmös del mycket bättre än att backa in i framtiden.

 

Roko Kursar (L)

Kommunstyrelsens vice ordförande i Malmö

 

Simon Chrisander (L)

Stadsbyggnads- och miljökommunalråd i Malmö