Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sätt stopp för ogenomtänkta sparkrav i skånsk sjukvård

Mikael Skoog (S), andre vice ordförande i Helsingborgs sjukhusstyrelse.Foto: PRESSBILD

Allianspartierna i Skåne kan falla tillbaka på en lång tradition av nedskärningar i sjukvården. När de styrde senast rankades den skånska vården som sämst i landet, skriver Mikael Skoog i en replik till alliansstyret i sjukhusstyrelsen för Helsingborgs lasarett.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Coronapandemin har inneburit stora påfrestningar på den skånska sjukvården. Ett stort antal planerade operationer har fått ställas in eller skjutas på framtiden. Det har lett till att vårdköerna nu är längre än tidigare. Men allt beror inte på pandemin. Vårdköerna i Skåne växte redan innan coronaviruset slog till och köerna har vuxit snabbare de senaste två åren än i resten av landet. 

När vi socialdemokrater styrde regionen var Skåne bättre än riket på tre av fyra tillgänglighetsområden. Samtidigt ökade vårdkvaliteten från att ha varit sämst i landet till att ligga över genomsnittet.

Den styrande borgerliga alliansen i Region Skåne väljer trots pandemin och de långa vårdköerna att lägga fram en budget för nästa år som innebär ytterligare nedskärningar i sjukvården. Det slår inte bara mot Helsingborg utan resten av Skåne. 

Företrädarna för alliansen i sjukhusstyrelse Helsingborg kallar detta för nytänkande. På vilket sätt är det nytänkande? Allianspartierna kan falla tillbaka på en lång tradition av nedskärningar i sjukvården. När de styrde senast rankades den skånska vården som sämst i landet. Där är det få som vill att vården ska hamna igen. 

Vi socialdemokrater vill se ett stopp för ogenomtänkta besparingar och vill i stället förstärka den skånska sjukvården. Därför är vi beredda att höja skatten med 25 öre, vilket innebär 56 kronor extra i månaden för en medelinkomsttagare.

Det Helsingborgs lasarett behöver är långsiktiga ekonomiska förutsättningar för att klara av att ge nordvästskåningarna en god vård. Sjukhuset behöver även riktade insatser för att hantera den akuta krisen som uppstått till följd av pandemin. 

Därför vill vi socialdemokrater satsa över en halv miljard mer på den skånska sjukvården än vad alliansen gör för att korta köerna. Pengarna ska gå till att ge sjukvårdspersonalen bättre arbetsvillkor och fler kolleger. Det är endast så vi kan pressa tillbaka vårdköerna och ge patienterna vård i rätt tid.

 

Mikael Skoog (S)

Andre vice ordförande i Helsingborgs sjukhusstyrelse