Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sänkt alkoholskatt kan minska insmugglingen

Louise Eklund (L), regionråd i Region Skåne.
Foto: MIRIAM PREIS
Camilla Mårtensen (L), gruppordförande i Region Skåne.
Foto: MAGNUS FRÖDERBERG
Simon Chrisander (L), kommunalråd i Malmö.
Foto: PRESSBILD

Kontrollerad försäljning är grundbulten i svensk alkoholpolitik och ska så förbli, skriver de skånska liberalerna Louise Eklund, Camilla Mårtensen och Simon Chrisander i en replik till Miljöpartiets Thomas Hansson och Mätta Ivarsson.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Skånes lokala vin- och bryggerientreprenörer har flera gånger, särskilt nu under krisen, påpekat att det deras överlevnad hänger på en skör tråd. Det är en bransch med tuffa villkor som brottas med problematiken att de varor som man producerar inte får säljas på plats. Coronoviruset och den minskning av både turism och restaurangbesök vi ser försvårar ytterligare för branschen. Vi står inför risken att en stor del av de skånska bryggerierna och vinproducenterna kommer att slås ut. 


Från Liberalerna anser vi att individen ska ha friheten att, på ett ansvarsfullt sätt, kunna njuta av alkoholhaltiga drycker. Frågan är om vi ska formulera politiken så att den gynnar våra lokala entreprenörer som skapar inhemska jobb eller uppmuntra insmugglade varor från utländska bryggerijättar. På den frågan borde även Miljöpartiet sälla sig till vår linje om att stötta det lokala näringslivet.


En reform som lyfts fram som en möjlighet att ge fler av våra inhemska företag chansen att överleva krisen är att öppna upp för gårdsförsäljning. Detta så att fler producenter kan få möjlighet att få ut sina varor till kund. Naturligtvis skulle denna försäljning ske med samma noggranna kontroll som äger rum på Systembolaget. Kontrollerad försäljning är grundbulten i svensk alkoholpolitik och ska så förbli. Som vi sagt tidigare är det dock Liberalernas uppfattning att gårdsförsäljning inte utgör något hot mot vare sig folkhälsan eller Systembolagets monopol. Att kunna köpa svenskt vin och öl på den plats där det producerats handlar om allt annat än snabb och billig tillgång till alkohol. Däremot skulle en sådan försäljning ha stor betydelse för skånskt näringsliv och landsbygdsutveckling.


Utöver detta har det från flera håll förts fram förslag om en minskad alkoholskatt. Detta hade gjort det möjligt för fler skånska producenter att ta sig igenom krisen. Detta, anser vi, är ett intressant förslag som bör beaktas. Kan vi få fler att ta sig till Systembolaget och där göra sina vin- och ölinköp tror vi att den skånska gränshandeln kommer att minska och färre kommer att handla insmugglade drycker. Det, om något, skulle ha goda effekter på både folkhälsa och näringsliv.


Liberalerna kan ha två tankar i huvudet samtidigt. Det är möjligt att förena socialt ansvarstagande alkoholpolitik med en öppen och välkomnande syn på de entreprenörer som bedriver småskalig vin- och ölproduktion i vårt land. Precis som Miljöpartiet skriver på Kvällsposten Debatt befinner sig samhället i en helt ny situation. Nya situationer kräver också en förmåga att tänka nytt och lyssna på branschers olika behov. 


Att gynna näringslivet samtidigt som folkhälsan värnas under denna kris är fullt möjligt, anser vi.


Louise Eklund (L)

Regionråd i Region Skåne


Camilla Mårtensen (L)

Gruppordförande i Region Skåne


Simon Chrisander (L)

Kommunalråd i Malmö