Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Samhällskontraktet vår tids stora frihetsfråga

Johan Forssell (M) Rättspolitisk talesperson
Den våldsamma utecklingen måste få ett stopp innan gängen river sönder det samhälle vi känner och det land vi vill att Sverige ska vara, skriver Johan Forssell. På bilden: Ett avspärrat Möllevångstorget i Malmö i november.Foto: JOHAN NILSSON/TT

2019 blev ett dystert rekordår för sprängningar i södra Sverige. Nationellt överskred skjutningarna alla tidigare årsnoteringar. Moderaterna föreslår en särskild gängbestämmelse som dubblerar straffen för den som begår ett gängrelaterat brott skriver Johan Forssell. 

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Under torsdagen kom nya helårssiffror från Brottsförebyggande rådet för anmälda brott för 2019. Bland annat sticker siffrorna för sprängningar ut. I region Syd såg vi en närmast fördubbling av antalet sprängningar. Statistiken kompletterar redan befintliga siffror från polisen gällande antalet skjutningar och vi kan nu konstatera det många befarat och vi moderater länge varnat för: 2019 blev ett dystert rekordår. Nationellt överskred skjutningarna alla tidigare årsnoteringar och vi såg fler sprängningar och bombdåd än någonsin tidigare. 

 

Förra året noterades hela noterades hela 257 sprängningar. Enbart i region syd inträffade 109 sprängningar vilket är en ökning med hela 95 procent jämfört med förra året. Många gånger är dessa sprängningar rena bombdåd som sker mitt bland människor på centrala platser i våra städer och enligt polisen saknar situationen motsvarighet internationellt. 

 

Samtidigt har 130 personer skjutits ihjäl de senaste tre åren i nära 1 000 skjutningar. I region Syd ligger skjutningarna på fortsatt höga nivåer och våldet, som även drabbar många oskyldiga, sprider både skräck och otrygghet. Vi har nått en punkt där bombdåd och skjutningar inte längre är något ovanligt utan något vi tvingas anpassa vår vardag efter.

 

De kriminella gängen kopplar grepp om allt större delar av vårt land. Uppgörelser utanför förskolor, skjutningar på öppna platser mitt i folkträngseln, sprängningar inne i flerbostadshus. Utvecklingen måste få ett stopp innan gängen river sönder det samhälle vi känner och det land vi vill att Sverige ska vara. Nu krävs politisk handlingskraft som tar situationen på allvar. 

 

Men i stället för att ta ansvar har Stefan Löfvens regering i djupt ansvarslösa försök anklagat oss moderater för att svartmåla bilden av Sverige. De nya siffrorna visar dock svart på vitt att det grova våldet har nått historiskt höga nivåer.

 

Siffrorna är ofrånkomligen dystra, men trenden går att bryta. Den enskilt viktigaste satsningen för att bekämpa gängkriminaliteten, stärka tryggheten och upprätthålla säkerheten i Sverige är fler poliser. Moderaterna har därför krävt en extra ändringsbudget som utöver befintliga satsningar tillför ytterligare 2,6 miljarder kronor till rättsväsendet. Polistätheten i Sverige är bland de lägsta i Europa och i vår kommer endast cirka 70 procent av platserna på polisutbildningen i Malmö att vara fyllda. Det är uppenbart att moderata reformer som en riktad lönesatsning för våra poliser och en betald polisutbildning är nödvändiga för att nå målsättningen om 10 000 fler polisanställda 2024. 

 

För att få bukt med sprängningarna behöver vi också skärpa straffen för den som ertappas med sprängmedel på allmän plats. Vi har även avsatt resurser för att möjliggöra en fyrdubbling av polisens kameraövervakning.

 

Samtidigt behövs ett brett grepp mot de kriminella gängen. Därför har vi bland annat föreslagit en särskild gängbestämmelse som skulle dubblera straffen för den som begår ett gängrelaterat brott och att narkotikaförsäljning ska straffas hårdare. Vi vill slopa dagens mängdrabatt så att kriminella ställs till svars för fler av de brott som de begår och slopa ungdomsrabatten för personer mellan 18–21 år så att den som är vuxen och begår ett brott också behandlas som vuxen av rättsväsendet. 

 

Att människor vaknar till ljudet av bomber som sprängs i bostadsområden eller oroar sig för att barnen ska träffas i korselden från de kriminella gängens skjutningar får aldrig bli ett nytt normalläge. Det urholkar förtroendet för rättsstaten och ett land vars medborgare inte känner trygghet och säkerhet kommer förlora tillit till samhällets institutioner och till varandra.

 

Jag har sagt det förut, men i ljuset av den färska statistiken tål det att upprepas: Arbetet med att återupprätta samhällskontraktet och bekämpa den grova kriminaliteten är vår tids stora frihetsfråga. Det grova och hänsynslösa våldet riskerar annars att förändra både Malmö och Sverige i grunden.

 

Johan Forssell (M) 

Rättspolitisk talesperson