Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Säg ja till Europa

Allan Widman (L), kandidat till Europaparlamentet och riksdagsledamot från Malmö. Foto: MAGNUS FRÖDERBERG

Att inte rösta den 26 maj är att överlåta ansvaret för framtiden på andra, skriver Allan Widman (L) inför Almebaren i Malmö under tisdagen.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Just nu kastar Brexit sina mörka skuggor över Europa. Främst av inrikespolitiska skäl lovade dåvarande premiärministern David Cameron 2013 att britterna skulle få rösta om fortsatt medlemskap i Europeiska unionen. Löftet föregicks av en veritabel förtalskampanj mot unionen i den brittiska debatten, en kampanj som pågår än i dag.

 

Efter folkomröstningen lämnade Cameron. Säkert anade han det kaos som skulle utbryta när det blev uppenbart att de som kämpat för ett utträde inte hade någon som helst plan hur detta skulle ske eller vad som skulle hända sedan.

 

De politiska krafter som nu verkar föra Storbritannien ur den europeiska gemenskapen återfinns i alla medlemsländer. De förenas av sina tvivel på klimatförändringar, frihandel och internationellt samarbete. De är svaga både för den amerikanska presidenten Donald Trump och/eller Rysslands president Vladimir Putin. Mycket pekar på att dessa partier kan komma att stärkas i det förestående valet till Europaparlamentet.

 

I den meningen är valet den 26 maj något av ett ödesval. Ska, som tidigare, det europeiska samarbetet fortsätta att fördjupas och breddas eller ska de europafientliga krafterna lyckas bromsa eller helt stoppa en sådan utveckling?

 

Mycket av det som Europeiska unionen åstadkommit tas för givet, inte minst av yngre generationer som inte sett något annat än det fria och välmående Europa av i dag. Unionen har gett oss den längsta perioden av fred i Europas historia. Den utgör det största sammanhängande området av demokratier i världen. Den inre marknaden fortsätter att leverera möjligheter och välfärd till samtliga medlemsländer.

 

Att inte rösta den 26 maj är att överlåta ansvaret för framtiden på andra. Det är dags att tala väl om Europa, om allt det vi åstadkommit tillsammans i fredligt samarbete. Den Europeiska unionen bygger på frihet, demokrati och respekt för mänskliga rättigheter. Enad står den stark mot de krafter som, både inom och utanför unionen, nu vill splittra Europa.

 

Säg ja till framtiden, säg ja till Europa den 26 maj!

 

Allan Widman (L) 

Kandidat till Europaparlamentet och riksdagsledamot från Malmö