Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så ska Malmö vara år 2050

Om Malmöborna röstar fram ett långvarigt moderat maktinnehav kommer Malmö 2050 vara en av de kommuner i Sverige som har allra lägst arbetslöshet, skriver Torbjörn Tegnhammar (M).
Foto: CSABA BENE PERLENBERG

Med en annan politik och ett moderatlett styre kan Malmö uppnå sin fulla potential och bli den framgångssaga som staden borde vara. Det finns nästan ingen stad i landet som har så goda förutsättningar att lyckas, skriver oppositionsrådet Torbjörn Tegnhammar (M).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Malmö borde vara Sveriges mest framgångsrika stad. Det finns nästan ingen stad i landet som har så goda förutsättningar att lyckas. Hur kan det vara så att en stad med ett urstarkt näringsliv, ung och välutbildad befolkning mitt i en av Europas mest universitetstäta regioner har Sveriges högsta arbetslöshet? 

Svaret stavas socialdemokratisk politik, en ovanligt misslyckad sådan dessutom. Med en annan politik och ett moderatlett styre kan Malmö uppnå sin fulla potential och bli den framgångssaga som staden borde vara. I den här artikeln höjer jag som Malmös moderatledare blicken och beskriver vad som kan vara Malmö år 2050 om Moderaterna får styra.

Om Malmöborna röstar fram ett långvarigt moderat maktinnehav kommer Malmö 2050 vara en av de kommuner i Sverige som har allra lägst arbetslöshet. Det må kännas avlägset i dag med massarbetslöshet på nästan 16 procent, men Malmö kommer kunna göra resan om en riktigt stark arbetslinje införs. Moderaterna kommer städa upp i det bidragsträsk som har orsakat Malmös stora utanförskap. Varje Malmöbo som tvingas att leva på bidrag ska på heltid få hjälp med utbildning och utveckling för att lämna utanförskapet för att komma in i samhället och försörja sig själv. Högt ställda krav förenas med frikostiga möjligheter. Det kommer vara slut med bidrag som är mer generösa än vad lagen kräver. Ingen kommer längre kunna få bidrag för att bo i dyra lyxlägenheter vid havet.

Massarbetslösheten har gjort att Malmö 2021 är en splittrad stad. Ur splittring föds otrygghet, misstänksamhet och rasism. Det brukar sägas att det enda som förenar alla Malmöbor är kärleken till Malmö FF. Så ska inte Malmö vara 2050. Genom ett uthålligt arbete för att alla Malmöbor ska få chansen att komma in i samhället och stå på egna ben blir innebörden av att vara just Malmöbo, att bo i en stad med lysande integration utan rasism där alla är med och bidrar, så stark att det skapar en sammanhållning som saknar motstycke i andra städer.

2050 är den grova organiserade brottsligheten som under årtionden plågade Malmö ett minne blott. När Malmöborna blickar tillbaka kommer de som är tillräckligt gamla minnas att vändpunkten inföll en bit in på 2022-talet efter att Moderaterna vunnit valet i både Malmö och i riksdagsvalet. En kombination och en kraftigt förstärkt Malmöpolis och de ambitiösa arbetsmarknadsinsatserna som Moderaterna sjösatte, som gjorde att inga barn behövde växa upp utan att få se sina föräldrar gå till jobbet, gjorde det allt svårare för de kriminella gängen att rekrytera. Det krävdes ett uthålligt arbete, men till slut fick gängen ge upp och lämna staden. Malmö 2050 är en av Sveriges tryggaste städer och invånarna är djupt eniga om att den politik som skapade de gamla problemen aldrig kan få inflytande i Malmö igen. 

I Moderaternas Malmö har staden 2050 sedan länge blivit klimatneutral. Malmöborna reser, både inom staden - och över sundet till Köpenhamn i den förarlösa Metron. Andra resor kommer ske med självkörande bussar eller bilar, som givetvis är utsläppsfria. Utvecklingen av de smarta och miljövänliga transportsystemen har banat vägen för fantastiska synergieffekter som innebär att Malmö 2050 är ett ledande nav för grön industri och artificiell intelligens, som både skapar 10 000-tals jobb i Malmö och bidrar till en fortsatt hållbar utveckling i hela världen.

Om Moderaterna får styra kommer Malmö bli känt som skyskrapornas stad. För att ta vara på marken och samtidigt lösa bostadsbristen ska Malmö med ett genomtänkt skyskrapeprogram bygga högt, tätt och modernt i Malmös centrala delar. Samtidigt är de som bor i Malmös byar år 2050 tacksamma för att Moderaterna satte stopp för Socialdemokraternas försök att bygga sönder deras lokalsamhällen. Småskaligheten och bykänslan ska bevaras, oavsett tidsålder.

Malmö är fantastiskt, men fel politik har gjort att Malmö inte når sin fulla potential. Malmö kan bli Sveriges klimatsmarta integrationssuccé med låg arbetslöshet, stark sammanhållning och trygga gator - men då krävs det att Moderaterna under lång tid gör sig förtjänta av Malmöbornas förtroende.


Torbjörn Tegnhammar

Gruppledare och oppositionsråd i Malmö