Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så här drabbas skåningen av alliansbudgeten

Henrik Fritzon (S), regionråd i opposition.Foto: PER WILKENS

Ungdomar och pensionärer på landsbygden som riskerar bli strandsatta när de gula bussarna slutar gå. De som väntar i kö till operation. Den stressade sjuksköterskan som behöver fler kollegor. Låginkomsttagaren som kämpar med räkningarna och får prioritera bort ett dyrare tandläkarbesök. Det är några av dem som nu förlorar när alliansen styr Region Skåne, skriver Henrik Fritzon (S).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

I dagarna två antas en ny budget för Region Skåne. Vinner alliansstyrets förslag får Skåne en borgerlig budget för första gången på fyra år. Under förra mandatperioden vände vi tillsammans med Miljöpartiet underskott till överskott samtidigt som kvaliteten i skånsk sjukvård ökade. Nu ser vi med oro på hur en borgerlig budget kommer att påverka Skåne. För trots att alliansen nu höjer skatten så satsar de inte pengarna på rätt saker. Detta är resultatet:

 

För den som är beroende av kollektivtrafiken: Bor du i de mer glesbefolkade delarna av den skånska landsbygden riskerar regionbussen komma mer sällan eller dras in helt. Det borgerliga styret satsar 35 miljoner mindre än Socialdemokraterna på kollektivtrafiken. Det innebär att de antingen måste riva upp redan beslutade utvecklingsplaner, skära ner på befintliga linjer, eller både och. Sist alliansen styrde Region Skåne la de ner flera busslinjer. Nu befarar vi att de gör om det. Det skulle vara ett hårt slag mot dem som inte har råd eller möjlighet att köra bil och mot hela samhällens utveckling. 

 

När du ska gå till tandläkaren: Tandläkarräkningen är en tung utgift för många och nu kommer det bli dyrare att laga sina tänder. Alliansen planerar att höja priset på tolv olika ingrepp. Det slår hårt mot dem som redan har ont om pengar. Vi säger nej till detta och tillför 15 miljoner kronor. 

 

För den som väntar på operation: Längre tid i kön. Det riskerar att bli resultatet för de skånska patienterna. Det främsta skälet till operationsköerna i Sverige är bristen på kvalificerad personal, särskilt operationssjuksköterskor. Därför har vi under de senaste åren kraftigt byggt ut möjligheterna för sjuksköterskor att kunna vidareutbilda sig och få den specialistkompetens som behövs, och nu utökar vi personalnämndens budget med 53 miljoner kronor. En satsning alliansen säger nej till. Den är helt nödvändigt för att öka tillgängligheten och för en bättre arbetsmiljö i den skånska sjukvården. Utbildningssatsningen är en av våra tillgänglighetssatsningar. Totalt uppgår dessa till över 200 miljoner kronor.

 

När olyckan är framme: Det blir svårare att få akuthjälp när alliansen inte bygger ut ambulanssjukvården i takt med befolkningsutvecklingen. I praktiken blir det en nedskärning då samma antal ambulanser ska räcka till fler invånare. Med sämre service och längre utryckningstider som resultat.  Vi tycker inte det är acceptabelt och satsar de resurser som faktiskt behövs.  

 

För de mindre sjukhusen: Ditt lokala sjukhus kan säljas ut. Moderaterna har som målsättning att privatisera minst ett av Skånes sjukhus. Vi säger nej. De mindre sjukhusen fyller en viktig roll i den skånska sjukvården och en privatisering hade försvårat samverkan, kvalitetsarbete och anställningstryggheten för personalen. 

 

Det borgerliga styrets prioriteringar när det gäller de mindre sjukhusen syns också tydligt i hur de behandlat ortopedin i Hässleholm. Där finns en verksamhet, som kan mäta sig med de allra bästa i världen, när det gäller byten av höft- och knäleder. Men lokalerna är slitna och nya behövs för att kunna fortsätta driva verksamheten. Satsningen är viktig och kan inte vänta. Därför avsätter vi 40 miljoner redan nästa år för att ombyggnationen ska kunna sättas i gång under de närmaste tre åren. Alliansen svävar i stället på målet och skjuter inte till de resurser som behövs.

 

Vi står inför mycket stora investeringar och en åldrande och växande befolkning. Det kräver att sjukvården byggs ut. Därför har vi förstås inget problem med att skatten nu höjs med 49 öre, förutsatt att resurserna används väl. 

 

Alliansen har själva hårdnackat sagt nej till en skatteökning under sina år i opposition. Nu när de själva styr gör de en kovändning. Att blockera en välbehövlig skattehöjning under flera år har inte varit ansvarsfullt. Att driva en politik när man sitter vid makten som slår mot utsatta grupper i samhället är ännu mindre så. Skåningarna förtjänar bättre. 

 

Henrik Fritzon (S)

Regionråd i opposition i Region Skåne