Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

S vill göra det lättare för bidragstagare att bo i Malmö

Magnus Olsson (SD), oppositionsråd i Malmö.
Foto: PETER KROON
Anders Olin (SD), ledamot MKB:s styrelse.
Foto: SVEN LINDWALL

Var finns löntagarna och medelklassen i Socialdemokraternas bostadspolitik, skriver flera sverigedemokrater i Malmö i en replik till Socialdemokraterna.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Socialdemokraterna presenterar på Kvällsposten Debatt en bostadspolitik för Malmö, som ska komplettera mer än 26 år av socialdemokratisk bidragspolitik. Förslag efter förslag ska göra det lättare för bidragstagare och nyanlända att bosätta sig i Malmö. 

Det Socialdemokraterna helt har missat, är att Malmös många sociala problem och höga offentliga kostnader har skapats på grund av att det har varit lätt för bidragstagare och nyanlända att bosätta sig i Malmö. Mer socialdemokratisk bostadspolitik gör Malmö till en magnet för bidragstagare och nyanlända, vilket förvärrar situationen.

Alla människor har rätt till en bostad, men det Socialdemokraterna i Malmö aldrig verkar förstå, är att alla människor har inte rätt till en bostad i just Malmö. Större efterfrågan på bostäder i storstäder leder till hyror och bostadspriser som är anpassade till löntagare. Framöver är det mer sannolikt att man måste vara förankrad i samhället för att kunna bosätta sig i Malmö. 

Socialdemokraterna presenterar i sin debattartikel flera åtgärder som ska göra det lättare för socialbidragstagare att bosätta sig i Malmö. Bland annat ska privata fastighetsföretag tvingas tillgängliggöra en stor andel av sina lägenheter för socialbidragstagare. Ett märkligt förslag med tanke på Malmös höga kostnader för socialbidrag. 

En frågeställning väcks kring förslaget där den trogna hyresgästen i MKB:s gamla bostadsbeståndet väljer att flytta till en nyproducerad lägenhet, för att frigöra en billigare lägenhet till en barnfamilj. Vem står för mellanskillnaden och vad händer när pensionären som valt att flytta, inte längre får ta del av hyresrabatten och helt enkelt inte har råd att betala sin hyra? 

Den som läser förslagen i Socialdemokraternas debattartikel förstår att Malmös bostadspolitik framöver endast ska handla om var vi placerar bidragstagare och nyanlända och vem som ska betala priset för detta. Nästan vartenda förslag som Socialdemokraterna presenterar ska skapa lägenheter för bidragstagare. Var finns löntagarna och medelklassen i Socialdemokraternas bostadspolitik? Var finns de som faktiskt finansierar välfärden? 

Malmö måste i framtiden höja skattekraften och minska kostnaderna för de sociala problemen så att den kommunala välfärden kan uppnå en högre nivå. Vi sverigedemokrater anpassar vår politik till en sådan framtid där personer med egenförsörjning är i centrum. 

Vi kan endast beklaga att Socialdemokraterna gör allt för att upprätthålla sin bidragspolitik.


Magnus Olsson (SD)

Oppositionsråd i Malmö


Anders Olin (SD) 

Ledamot MKB:s styrelse