Camilla Waltersson Grönvall (M), socialpolitisk talesperson för Moderaterna. Foto: FREDRIK WENNERLUND
Camilla Waltersson Grönvall (M), socialpolitisk talesperson för Moderaterna. Foto: FREDRIK WENNERLUND

S vårdfacit är förödande

Publicerad

Moderaterna vill se en ny och tredubblad kömiljard, skriver Moderaternas socialpolitiska talesperson Camilla Waltersson Grönvall i en replik till Socialdemokraternas partisekreterare Lena Rådström Baastad. 

Socialdemokraterna administrerar en nationell vårdkris. Under Stefan Löfvens mandatperiod har vårdköerna fördubblats. I dag har Sverige bland Europas längsta väntetider i vården, men detta nämner knappt Lena Rådström Baastad när hon skriver på Kvällsposten Debatt. Ser hon inte krisen? Eller ännu värre, tar hon den inte på allvar?

 

Socialdemokraternas vårdfacit är förödande:

 Allra längst är väntetiderna för vård i S-styrda landsting och regioner.

I Skåne har vårdköerna för patienter som väntar på operation ökat med 29 procent sedan 2014.

I december 2017 väntade 4631 personer mer än 90 dagar på operation i Region Skåne.

Socialdemokraterna i Skåne lovade 300 fler vårdplatser – det blev 207 färre vårdplatser.

 

Vården är en förlorarfråga för Socialdemokraterna och nu gör de allt de kan för att smutskasta och skapa rökridåer i stället för att ta ansvar och erkänna sitt misslyckande. Priset för de svikna vårdlöftena betalas av människor runtom i landet.

 

Lena Rådström Baastad påstår att det finns en konflikt mellan Socialdemokraterna och Moderaterna om behovet av fler medarbetare i vården och bättre arbetsmiljö. Det är inte sant. Detta är vi överens om.

 

Där det råder konflikt är om de växande köerna. Alliansregeringen lyckades halvera köerna tack vare kömiljarden. Den slopade Socialdemokraterna. Nu ser vi resultatet. Moderaterna vill vända utvecklingen. Vi föreslår därför en ny och tredubblad kömiljard. Vi har dessutom breddat satsningen till att omfatta fler typer av vård.

Frågan Lena Rådström Baastad borde besvara är varför någon skulle ge henne och Socialdemokraterna fyra år till att rätta till den nationella vårdkris som de själva skapat.

 

Camilla Waltersson Grönvall (M)

Socialpolitisk talesperson

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag