S vårdfacit är förödande

Camilla Waltersson Grönvall (M), socialpolitisk talesperson för Moderaterna.
Foto: FREDRIK WENNERLUND

Moderaterna vill se en ny och tredubblad kömiljard, skriver Moderaternas socialpolitiska talesperson Camilla Waltersson Grönvall i en replik till Socialdemokraternas partisekreterare Lena Rådström Baastad. 

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Socialdemokraterna administrerar en nationell vårdkris. Under Stefan Löfvens mandatperiod har vårdköerna fördubblats. I dag har Sverige bland Europas längsta väntetider i vården, men detta nämner knappt Lena Rådström Baastad när hon skriver på Kvällsposten Debatt. Ser hon inte krisen? Eller ännu värre, tar hon den inte på allvar?


Socialdemokraternas vårdfacit är förödande:

 Allra längst är väntetiderna för vård i S-styrda landsting och regioner.

I Skåne har vårdköerna för patienter som väntar på operation ökat med 29 procent sedan 2014.

I december 2017 väntade 4631 personer mer än 90 dagar på operation i Region Skåne.

Socialdemokraterna i Skåne lovade 300 fler vårdplatser – det blev 207 färre vårdplatser.


Vården är en förlorarfråga för Socialdemokraterna och nu gör de allt de kan för att smutskasta och skapa rökridåer i stället för att ta ansvar och erkänna sitt misslyckande. Priset för de svikna vårdlöftena betalas av människor runtom i landet.


Lena Rådström Baastad påstår att det finns en konflikt mellan Socialdemokraterna och Moderaterna om behovet av fler medarbetare i vården och bättre arbetsmiljö. Det är inte sant. Detta är vi överens om.


Där det råder konflikt är om de växande köerna. Alliansregeringen lyckades halvera köerna tack vare kömiljarden. Den slopade Socialdemokraterna. Nu ser vi resultatet. Moderaterna vill vända utvecklingen. Vi föreslår därför en ny och tredubblad kömiljard. Vi har dessutom breddat satsningen till att omfatta fler typer av vård.

Frågan Lena Rådström Baastad borde besvara är varför någon skulle ge henne och Socialdemokraterna fyra år till att rätta till den nationella vårdkris som de själva skapat.


Camilla Waltersson Grönvall (M)

Socialpolitisk talesperson