Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

S prioriterar bidragslinjen före restauranger i Malmö

Torbjörn Tegnhammar (M), oppositionsråd i Malmö.
Foto: CHARLOTTE T STROMWALL / PRESSBILD
Foto: SHUTTERSTOCK

Först när Socialdemokraterna har möjligheten att åderlåta småföretag och hårt arbetande entreprenörer börjar partiet intressera sig för att motverka fusk, skriver Torbjörn Tegnhammar (M) i en replik till Joakim Sandell (S).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Det är en usel ursäkt från Socialdemokraterna att hävda att det krävs fler kontrollmekanismer för att kunna hjälpa restaurangbranschen. Regeringen har snart haft ett år på sig att presentera ett fungerande stödpaket och nödvändiga system. Trots detta har man misslyckats. Samtidigt sköljer en konkursvåg genom besöksnäringen. Är Socialdemokraterna blinda inför vilka akuta problem detta innebär för Malmö?

Joakim Sandell företräder den socialdemokrati som har orsakat att Malmö, trots mycket goda förutsättningar, lider av massarbetslöshet. Detta är inte en slump, utan effekten av en medveten politik där bidragen är generösa men hjälpen att få arbete för många helt har uteblivit. 

Det är intressant att Socialdemokraterna plötsligt vurmar för kontroller vid bidragsutbetalningar. Detta har Moderaterna slagits för i Malmö kommunfullmäktige under många år. Under lika lång tid har våra krav mötts av spott och spe från Socialdemokraterna. Trots att Malmö betalar ut överlägset mest socialbidrag i Sverige har det helt saknats ett systematiskt arbete för att motverka fusk och felaktigheter, vilket slogs fast av stadens egna revisorer under förra året. Först när Socialdemokraterna har möjligheten att åderlåta småföretag och hårt arbetande entreprenörer börjar partiet intressera sig för att motverka fusk.

Att bevara Malmös passiva och generösa bidragslinje är uppenbarligen en viktigare fråga för Socialdemokraterna än att rädda de restaurangjobb som ofta är vägen in på arbetsmarknaden för unga och utrikes födda.

Moderaterna gör helt motsatt prioritering. Det måste alltid löna sig bättre att ta varje tänkbart jobb än att leva på varje tänkbart bidrag. De Malmöbor som lämnats utanför, som under många år av Socialdemokraternas styre i Malmö inte ens fick träffa sin socialsekreterare utan fick nöja sig med att stanna i utanförskap som passiva bidragsmottagare, ska få snabb och omfattande hjälp att kunna försörja sig själva. Om detta ska vara möjligt är Malmös besöksnäring och alla de jobb den skapar helt avgörande. 

Om Socialdemokraterna i Malmö hade förstått arbetets värde för att skapa ett hållbart, rättvist och framgångsrikt samhälle hade de varit de största kritikerna till regeringens usla stöd till besöksnäringen. I stället blir det än mer tydligt att det finns ett parti i Malmö som kommer att slåss för att rädda varje jobb, och det är Moderaterna.


Torbjörn Tegnhammar (M)

Oppositionsråd i Malmö