Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

S ogillar alltid reflexmässigt vårdval

Gilbert Tribo (L), ordförande Hälso-och sjukvårdsnämnden i Region Skåne.Foto: CSABA BENE PERLENBERG
Anna Mannfalk (M), förste vice ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Skåne.Foto: PRESSBILD
Birte Sandberg (C), ledamot Hälso- och sjukvårdsnämnden.Foto: BENGT FLEMARK / REGION SKÅNE
Per Einarsson (KD), ledamot Hälso-och sjukvårdsnämnden.Foto: JENS CHRISTIAN

Socialdemokraterna i Skåne vill på sikt helt skrota vårdvalen för till exempel hudvård, skriver Allians för Skånes sjukvårdspolitiker i en replik till Anna-Lena Hogerud (S).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Socialdemokraterna har i debattinlägg och kampanjer på sociala medier anklagat Allians för Skåne för att hålla inne med statliga medel till den skånska cancervården. Vi menar att Socialdemokraterna sprider en falsk bild. Överenskommelsen mellan SKL och regeringen om kortare väntetider i cancervården – som för Region Skånes del innebar 55 miljoner om året i riktade statsbidrag – upphörde vid årsskiftet. Socialdemokraterna fortsätter däremot att blanda äpplen och päron, då de anklagar Allians för Skåne för att bara avsätta 20 miljoner av de obefintliga statliga 55 miljonerna. Om det skulle vara så att Anna-Lena Hogerud har missat det, så kan vi upplysa om att de 20 miljonerna är Region Skånes egna medel, utöver de i dag obefintliga statsbidragen.

 

 

Anna-Lena Hogerud frågar sig vidare om vi har läst M-KD-budgeten som riksdagen antog i höstas. Det kan vi försäkra henne om att vi har.

 

Till skillnad mot Anna-Lena Hogerud, så har vi också läst SKL:s information om överenskommelser mellan SKL och regeringen inom hälso- och sjukvård. Där står det tydligt och klart:

 

Förhandlingarna om överenskommelserna för 2019 är uppskjutna på grund av regeringsbildningen och dess konsekvenser.” Därmed är det inte ännu reglerat hur mycket pengar som kommer, när de kommer eller hur de ska användas. Då kan vi inte heller föra in dem i vår budget ännu.

 

 

Hogerud passar också på att kritisera Allians för Skåne för satsningarna på specialistvårdvalen. Vi vet att S alltid reflexmässigt ogillar vårdval. Socialdemokraterna i Skåne vill på sikt helt skrota vårdvalen för till exempel hudvård. Var tredje patient går i dag till en privat hudmottagning som har avtal med Region Skåne. Att avveckla vårdvalen skulle minska tillgängligheten och åter förlänga köerna. Det tror vi är helt fel väg att gå. Kötiderna till hudsjukvård har kraftigt minskat, tack vare vårdvalen. Hudcancer är en av de cancerformer som ökar i förekomst allra snabbast. Då är det angeläget att vi fortsätter att arbeta för att korta köerna och inte avvecklar vårdvalen.

 

Antalet cancerfall i Sverige har ökat de senaste decennierna. Minst var tredje person kommer under sin livstid att få ett cancerbesked. Om 20 år kommer omkring 100 000 nya fall per år att diagnostiseras, enligt prognoserna. Det är viktigt att arbeta aktivt, både på nationell och regional nivå, för att utveckla och förbättra svensk cancervård. Vi i Allians för Skåne kommer att välkomna alla statliga cancersatsningar. Men det går inte att använda statsbidrag som i dagsläget inte finns.

 

Gilbert Tribo (L)

Ordförande Hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Skåne

 

Anna Mannfalk (M)

Förste vice ordförande Hälso- och sjukvårdsnämnden

 

Birte Sandberg (C) 

Ledamot Hälso- och sjukvårdsnämnden

 

Per Einarsson (KD)

Ledamot Hälso- och sjukvårdsnämnden