Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

S och L kan inte ens bli av med engångsglas i plast

Charlotte Bossen (C), gruppledare i Malmö fullmäktige.
Foto: PRESSBILD

Om Simon Chrisander (L) och Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) inte ens kan förmå stadens verksamheter att sluta använda engångsartiklar i plast, kommer de ha betydligt svårare att få Malmö Stad att genomdriva de stora övergripande förändringar som behövs för att rädda klimatet, skriver Centerpartiets gruppledare Charlotte Bossen inför torsdagens fullmäktige.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Fredagen den 15 mars år 2019. Utanför Malmö Stadshus samlades de, barnen och ungdomarna. Inspirerade av den 16-åriga klimataktivisten Greta Thunberg. I över 2 000 städer i hundra länder runt världen pågår klimatdemonstrationerna. Jag befinner mig på August Palms plats utanför Malmö Stadshus. På torget trängs barn och ungdomar. Det pirrar i magen och huden på mina armar knottrar sig. Det som sker är historiskt och akut. Malmö, Sverige och världen står inför ett definitivt vägval. Agerar vi inte nu kan det vara försent.


Miljön är en av vår tids viktigaste frågor. Den globala uppvärmningen pågår. År 2018 var koldioxidutsläppen i världen är högre än någonsin med 37,1 miljarder ton. Åtta miljoner ton plast hamnar i haven varje år. 400 miljoner ton kemikalier produceras i EU varje år, en stor mängd organiska miljögifter hamnar i naturen. Jordens biologiska mångfald minskar dramatiskt. Risken är stor att jorden förlorar två tredjedelar av populationerna av vilda ryggradsdjur. Sverige har som mål att utsläppen av växthusgaser ska vara noll senast år 2045. 


År 2017 minskade utsläppen med bara 0,5 procent.


När ungdomarna protesterar vaknar politikerna till. En av dem är Malmös starka kvinna Katrin Stjernfeldt Jammeh (S). Hon är kommunstyrelsens ordförande och Malmö Stads högsta politiker. Hon skriver ett inlägg på sociala medier: ”Runt om i världen demonstrerar unga för miljön och sin framtid. Med tydliga krav på oss makthavare och vuxna. Runt om i världen måste vi hörsamma kraven, och göra mer. Det finns faktiskt inget alternativ.


Socialdemokraterna har styrt Malmö i 24 år. Stjernfeldt Jammeh har styrt Malmö i sex år. 2009 2009 antog staden ett miljöprogram. Malmö skulle bli Sveriges klimatsmartaste stad innan år 2020 med 19 mål som tydligt definierades. Bland annat skulle koldioxidutsläppen minska och staden skulle utvecklas hållbart. I januari presenterade miljöförvaltningen en sammanställning av hur arbetet går med att uppnå Malmös miljömål. Den visade att Malmö bara uppnått 2 av 19 mål. Det är inte bra nog!


Malmö Stad har länge haft problem med bristande måluppfyllelse. Den politiska ledningen skyller på att målen är luddiga och svåra att mäta. Det håller vi i Centerpartiet med om. Men vi anser också att styrningen i miljöfrågorna är svag och dålig.


2016 bestämdes att stadens verksamheter ska sluta använda produkter som innehåller mikroplast. På senaste kommunfullmäktige sa miljökommunalrådet Simon Chrisander (L) att man inte ens är färdiga med en kartläggning av produkterna. I oktober 2018 röstade EU-parlamentets för ett förbud mot många engångsartiklar av plast, men i Stadshusets konferensanläggning används fortfarande engångsglas i plast. Det här är bara några av många exempel. Om Simon Chrisander och Katrin Stjernfeldt Jammeh inte ens kan förmå stadens verksamheter att sluta använda engångsartiklar i plast eller microplastprodukter, kommer de ha betydligt svårare att få staden att genomdriva de stora övergripande förändringar som behövs.


Centerpartiet vill att Malmö ska vara ledande i miljö- och klimatfrågor. Vi kan inte längre skicka räkningen för vårt utnyttjande av naturen till nästa generation. Hållbarhet måste påverka hela stadens utveckling, oavsett om det handlar om maten som köps in, förskolan som byggs eller infrastrukturen som utvecklas. Centerpartiet vill se ett Malmö fullt av liv, frisk luft, rent vatten, grönska och möjligheter. Vi vill att det ska vara enkelt att agera hållbart.


Miljö- och klimatfrågan kan inte vänta. Styret behöver vakna upp. Det är dags att se till att de mål som sätts upp, inte bara blir en pappersprodukt, utan också genomförs. Därför kommer jag att ställa en enkel fråga till ansvarigt kommunalråd Simon Chrisander på torsdagens kommunfullmäktige: 

Kommer du att verka för en bättre måluppfyllelse av stadens miljö- och klimatmål?”. 


Jag hoppas på ett jakande svar. För det förtjänar både Malmö, Sverige och världen.


Charlotte Bossen (C)

Gruppledare i Malmö fullmäktige