Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

S och L i Malmö försöker gömma sig bakom covid

Magnus Olsson (SD), oppositionsråd i Malmö.Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN

Covid-19 ska inte användas som en ursäkt för att stödja verksamheter i Malmö som egentligen behöver strukturella förändringar, skriver Magnus Olsson (SD) i en replik till Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) och Roko Kursar (L).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) och Roko Kursar (L) försöker på Kvällsposten Debatt på alla sätt förvränga vad som ägt rum i Malmö kommunfullmäktige. Sverigedemokraterna instämde med lejonparten av det som ingick i covid-19-pakten, förutom de 250 miljoner kronor till socialbidragen. S och L kunde lätt skapat konsensus för sitt förslag genom att ta bort delen om att tillföra 250 miljoner kronor till försörjningsstödet. I stället valde styret att lägga fram ett förslag i kommunfullmäktige som inte hade oppositionens stöd.

 

Stjernfeldt Jammeh och Kursar förvränger bakgrunden till sitt förslag genom att hänvisa till SKR:s bedömning om att försörjningsstödet kommer att öka med tre miljarder kronor i landets kommuner. Malmö stad har presenterat sin egen prognos där endast 50 miljoner av underskottet i försörjningsstödet kan hänföras till covid-19. Stjernfeldt Jammeh och Kursar bortser medvetet från Malmö stads egna prognoser och presenterar en felaktig bild för Malmöborna. 

 

Covid-19 medför att vissa kommunala verksamheter behöver mer stöd. Samtidigt har andra kommunala verksamheter som skolnämnderna fått ett överskott på grund av covid-19. Det vore oansvarigt att tillföra covid-19-stöd till olika verksamheter utan att ha underlag som visar att covid-19 har orsakat behovet. Covid-19 ska inte användas som en ursäkt för att stödja verksamheter som egentligen behöver strukturella förändringar. 

 

Det finns inget underlag som visar att 250 miljoner kronor behöver tillföras till försörjningsstöden. Om underlaget finns har det inte presenterats för oppositionen. De 250 miljoner som Katrin Stjernfeldt Jammeh och Roko Kursar kallar Covid-19-stöd är ren socialistisk bidragspolitik. 

 

Stjernfeldt Jammeh och Kursar har några alternativ inför nästa kommunfullmäktigesammanträde. Ett alternativ är att de lägger fram ett förslag där Covid-19-stödet endast går till de behov som uppstått på grund av Covid-19. Det andra alternativet är att styret genomför sin bidragspolitik utan oppositionens stöd. Sverigedemokraterna kommer som alltid motverka bidragspolitiken i Malmö.

 

Sverigedemokraterna tycker att det är beklagligt att styret utnyttjar Covid-19, som redan har orsakat mer än 5 000 svenskars död, för att täcka underskott som inte har någonting med pandemin att göra. Det visar på en brist på ledarskap och en avsaknad av respekt för de människor som förlorat sina liv. Vi har grund för denna allvarliga anklagelse mot styret som nu måste sluta gnälla och inse att de styr i minoritet och måste förhandla med oppositionen i Malmö.

 

Magnus Olsson (SD)

Oppositionsråd i Malmö