Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

S-lögner hjälper inte skånska cancerpatienter

Gilbert Tribo (L), ordförande Hälso-och sjukvårdsnämnden i Region Skåne.
Foto: BENGT FLEMARK
Anna Mannfalk (M), förste vice ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Skåne.
Foto: PRESSBILD
Birte Sandberg (C), ledamot Hälso- och sjukvårdsnämnden.
Foto: PRESSBILD
Per Einarsson (KD), ledamot Hälso-och sjukvårdsnämnden.
Foto: BENGT FLEMARK

Skånska cancerpatienter förtjänar bättre än att dras in i en oärlig politisk kampanj från Socialdemokraterna om cancervården, skriver alliansföreträdarna i regionens hälso- och sjukvårdsnämnd.  

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Socialdemokraterna anklagar Allians för Skåne för att undanhålla statliga medel från den skånska cancersjukvården. Det stämmer inte. Det går nämligen inte att vare sig använda eller hålla inne med pengar som inte finns. 


Mellan 2015 och 2018 fanns ett riktat statsbidrag som bland annat gick till att införa standardiserade vårdförlopp inom cancervården. Men i år finns inga sådana pengar från staten. Nu ligger det i det vanliga förvaltningsuppdraget att jobba vidare med standardiserade vårdförlopp. 


Att det inte går att fördela statliga pengar som inte finns förstår också Socialdemokraterna. När Hälso- och sjukvårdsnämndens internbudget fastställdes i februari hade S inga synpunkter. Men när nämnden träffades i mars lämnade partiet in ett initiativärende där de krävde att ”cancersjukvården ska få hela statsbidraget på 55 miljoner kronor”. Ett statsbidrag som alltså inte längre finns. Det är anmärkningsvärt.


Ännu mera anmärkningsvärt är att Socialdemokraterna på Internationella Kvinnodagen gör bröstcancerpatienter till slagträn i den politiska debatten. I en aggressiv Facebook-kampanj påstår S, återigen, att alliansen i Skåne ”håller inne” med statliga medel till den skånska cancervården samtidigt som kvinnor med bröstcancer får vänta alltför länge på behandling. Vidare påstår en socialdemokratisk företrädare från sjukhusstyrelsen i Ystad lika felaktigt, på insändarplats i Ystads Allehanda den 18 mars, att Allians för Skåne ”tagit 30 miljoner kronor av pengar som är vikta för cancersjukvård och satsat på annat - oklart vad”. En lögn blir inte bättre för att den upprepas. Skånska cancerpatienter förtjänar bättre än att dras in i en oärlig politisk kampanj. S säger även att endast 44 procent av de skånska bröstcancerpatienterna opereras inom utsatt tid, jämfört med 97 procent i Kronoberg. Det har de rätt i. Lägligt nog undvek de däremot att ange källorna till siffrorna: Nationellt kvalitetsregister för bröstcancer (NKBC) 2017, Hälso- och sjukvårdsrapporten (Öppna Jämförelser) 2018, Statistik om nyupptäckta cancerfall (Socialstyrelsen) 2018, Cancer i siffror 2018, Cancerfonden, (Socialstyrelsen) 2018. Dessa år var det som bekant S och MP ansvarade för vården i Skåne. 


Vi i Allians för Skåne satsar på den skånska sjukvården, inte minst cancersjukvården. Vi arbetar för att förbättra tillgången till cancerrehabilitering och öka deltagandet i screening. Här är några av våra satsningar för en bättre cancervård:


• Vi inför screening för kolorektalcancer för kvinnor och män mellan 60 och 74 år.

• Vi inrättar ett prostatacancercentrum och inför organiserad PSA-testning för alla skånska män mellan 50 och 70 år.

• Vi genomför en historisk satsning på den skånska primärvården – det är ofta inom primärvården som cancern upptäcks.

• Vi säger nej att ta pengar från vårdvalen, som Socialdemokraterna vill göra. Många av vårdvalen handlar om att upptäcka cancer i tid, exempelvis hud. Tar vi pengar därifrån blir den vården underfinansierad.


I den politiska debatten är tonen ibland hård. Det är vi fullt medvetna om. Men som politiker bör vi sträva efter att hålla oss till fakta. Det gäller inte minst när vi pratar om så viktiga saker som sjukvård. Lögner hjälper inte Skånes cancerpatienter. 


Gilbert Tribo (L)

Ordförande Hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Skåne


Anna Mannfalk (M)

Förste vice ordförande Hälso- och sjukvårdsnämnden


Birte Sandberg (C) 

Ledamot Hälso- och sjukvårdsnämnden


Per Einarsson (KD)

Ledamot Hälso- och sjukvårdsnämnden