Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

S i Malmö vill inte att unga ska få sitt första egna jobb

Samtidigt som restaurang efter restaurang stänger ner i Malmö har vi ett S-styre som både kommunalt och nationellt aktivt motarbetar lösningar, skriver Malin Ahlström.
Foto: SHUTTERSTOCK
Malin Ahlström Ordförande MUF Malmö
Foto: PRESSBILD

Det har varit viktigare för myndighetsbyråkrater och Socialdemokraterna att motarbeta Moderaternas förslag om microcatering än att hjälpa en krogbransch i kris. Att inte vilja hjälpa restauranger är att svika de unga i Malmö som är framtidens arbetskraft, skriver Malin Ahlström, ordförande vid MUF Malmö.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Efter studenten var jag en av dem som ville arbeta ett tag innan jag bestämde mig för huruvida jag ville plugga vidare. Jag åkte runt mellan köpcenter och restauranger och delade ut CV efter CV och äntligen fick jag mitt första jobb. Det var en timanställning på en restaurang och jag var hur glad som helst. Jag tog så många extra pass jag kunde och ett år senare hade jag min första fasta heltidsanställning. Jag stannade i branschen i tre år. Det var bland det roligaste och mest lärorika jag upplevt.

Med det jobbet fick jag chansen att visa framfötterna och ta ansvar, vilket ledde till att jag fick uppleva den fantastiska känslan av att bli anförtrodd med mer ansvar och att någon uppskattade min prestation. I få branscher ger man så mycket tillit till ungdomar som i restaurangbranschen. Att relativt fort få lära sig att köra skift och i och med det vara ansvarig för den dagliga driften av restaurangen är något man har med sig hela livet. Det ger en vanan att möta utmaningar och att snabbt hitta lösningar. Snabbt inser man också att ett första jobb leder till nästa arbete oavsett om det är i den branschen man vill fortsätta eller ej. Stresstålighet, problemslösningsförmåga och att vara serviceinriktad är egenskaper som arbetsgivare inom andra branscher också uppskattar. En levande restaurangbransch är därmed en viktig nyckel för att ungdomar ska få in en fot på arbetsmarknaden. 

Detta år har varit tufft för alla, inte minst för restaurangbranschen. Samtidigt som restaurang efter restaurang stänger ner i Malmö har vi ett S-styre som både kommunalt och nationellt aktivt motarbetar lösningar i denna svåra tid. Det är ytterst allvarligt för alla unga som nu inte kommer in på arbetsmarknaden, för alla som blivit av med sitt, kanske, första jobb och för de som inte längre kan jobba extra vid sidan av studierna. Detta i ett läge då Malmö har landets högsta arbetslöshet och var femte ung Malmöbo är arbetslös. 

Att ta ansvar måste därför innebära att göra allt man kan för att rädda mat- och dryckesbranschen, precis så som Moderaterna i Malmö gör. 

Medan Moderaterna får igenom förslag som microcatering som i Malmö mottagits av branschen med stor glädje och som utgör en gnutta hopp i denna pandemi, har det varit viktigare för både myndighetsbyråkrater och Socialdemokraterna att mota ner oppositionens genomslag än att hjälpa en bransch i kris. Detta i ett läge då det är extremt viktigt att rädda alla jobb vi kan.  

Moderaterna i Malmö visar gång på gång att vi är ett parti för jobben och därmed ett parti för alla unga som vill stå på egna ben. Det så kallade Framtidspartiet, Socialdemokraterna, verkar inte överhuvudtaget bry sig om dem som är framtiden.

Alla de som tagit studenten i år, eller som tar studenten till sommaren kommer ha en ovanligt tuff period framför sig då arbetsmarknaden just nu är mer otillgänglig än någonsin. Detta har orsakat stor oro och många undrar hur man ska klara sig. Socialdemokraterna har alltid varit sämst på jobb och bäst på bidrag. Hur ska det gå för vår stad i en kris som Socialdemokraterna aktivt själva förvärrar? Hur ska det gå när det inte finns någon arbetsmarknad kvar?

Jag önskar varje ung Malmöbo den lycka och stolthet jag kände då jag fick mitt första jobb, som ledde till att jag klarade av att stå på egna ben och flytta till min första lägenhet, en liten etta på 25 kvadratmeter. För att fler ungdomar ska få känna den känslan behöver Malmö ett nytt styre. Malmös unga behöver Moderaterna!


Malin Ahlström

Ordförande MUF Malmö