Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

S i Malmö måste göra upp med sin roll i antisemitismen

Socialdemokraterna i Malmö måste inse att antisemitismen är ett problem inom det egna partiet, skriver Niels Paarup-Petersen.Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Niels Paarup-Petersen (C), riksdagsledamot från Malmö.Foto: ANNA W THORBJORNSSON / ANNA W THORBJORNSSON
Anders Rubin (S), kommunalråd i Malmö.Foto: JENS OHLSSON

Socialdemokraterna i Malmö har under alldeles för lång tid varit en bidragande orsak till att antisemitismen i Malmö tillåtits härja fritt. Att Socialdemokraterna inser att antisemitismen är ett problem i Malmö är bra. Men det räcker inte, skriver Niels Paarup-Petersen (C).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. ”Vi var möjligen sent på bollen” säger Anders Rubin, Socialdemokraternas mest meriterade lokalpolitiker tillika kommunalråd, om antisemitismen i Malmö och det lokala S-styrets avsaknad av svar på detsamma.

 

Det är sant att Socialdemokraterna i Malmö inte har agerat i tid mot antisemitismen i Malmö. Men det är samtidigt långt ifrån hela sanningen: För socialdemokratin i Malmö har inte bara varit sena på bollen - de har varit med om att sätta bollen i rullning.

 

Anders Rubin har ingått i S-styret i Malmö sedan 1990-talet utan att ha agerat mot de upprepade och mycket publika tillfällen av antisemitism från framträdande socialdemokratiska företrädare. Men nu tycker Rubin att S kanske varit sena att inse problemen med antisemitism i Malmö.

 

Men Anders Rubin, Malmös mest erfarna socialdemokratiska förtroendevalda med 25 år som heltidspolitiker i Malmö, pratar om antisemitismen i Malmö helt utan att se det socialdemokratiska partiets eget ansvar för situationen i Malmö. 

 

Rubins uttalande i Sydsvenskan är mycket talande för hur Socialdemokraterna fortfarande ser på antisemitismen: Som något som finns utanför partiet och inte inom den egna rörelsen. Trots att Socialdemokraterna i Malmö gång på gång skapat rubriker i både Sverige och resten av världen på grund av antisemitismen inom den lokala rörelsen. 

 

Kommunstyrelsens förra ordförande Ilmar Reepalus svar på att judar attackerades på Malmös gator, var att judar borde ta avstånd från Israels politik i Gaza. Den korrekta responsen hade varit att judar i Malmö självklart har rätt att visa sin religiösa tillhörighet precis som alla andra. När Reepalu fick kritik påstod han att sverigedemokrater infiltrerat den judiska församlingen i Malmö och att han var under attack av ”den judiska lobbyn”. Reepalus upprepade antisemitiska uttalanden gav eko hela vägen till Vita Huset i USA. President Barack Obama var så orolig att han skickade sitt särskilda sändebud mot antisemitism till Malmö. 

 

Men inom S i Malmö är det fortfarande tystnaden om den interna antisemitismen som ekar mest. 

 

Den populära S-politikern Adrian Kaba, som fick fler kryss än sittande S- riksdagsledamöter i valet 2018, skrev redan 2012 en ledare i den socialdemokratiska tidningen Tro och Politik att Utöya-terroristen Anders Behring Breivik ingick i ”en judisk-europeisk högerextrem sammansvärjning”. Då var Kaba fullmäktigeledamot i Malmö och ersättare i kommunstyrelsen. Även om han backade från uttalandet fick han redan två år senare, 2014, avgå som ordförande för en dialoggrupp mot antisemitism efter att det framkommit att han i ett Facebook-inlägg påstått att terrorsekten Islamiska Staten var tränade av den israeliska underrättelsetjänsten Mossad. Han är fortfarande aktiv politiker inom partiet. 

 

Det finns tyvärr fler, mer nutida exempel. En SSU-ordförande i Malmö delade 2018 en konspirationsteori på sociala medier om att Egyptens president Abd al-Fattah al-Sisi styrs av Israel och att han är en sionistisk agent med judisk mor. Samma SSU använde 1 maj i Malmö förra året till att skandera ”krossa sionismen”. 

 

Det här är vad Anders Rubin kallar ”sent på bollen”. Trots att han vet hur ofta S i Malmö har satt den antisemitiska bollen i rullning. 

 

Det är inte att ta ansvar för sitt partis och sitt styres del i den problematik som finns för judar i dagens Malmö. Och tar man inte ansvar för sitt eget agerande är det svårt att vara en trovärdig del av lösningen.

 

Att Socialdemokraterna inser att antisemitismen är ett problem i Malmö är bra. Men det räcker inte. Anders Rubin och hans partikolleger måste också inse att antisemitismen är ett problem inom det socialdemokratiska partiet. Den polletten verkar fortfarande inte ha trillat ned.

 

Niels Paarup-Petersen (C)

Riksdagsledamot från Malmö