Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

S i Lund: Ta ansvar för välfärden med oss, L

Elin Gustafsson (S), riksdagsledamot från Lund.Foto: JENS OHLSSON
Anders Almgren (S), oppositionsråd Lund.Foto: MARTIN OLSON
Fanny Johansson (S), oppositionsråd Lund.Foto: JENS OHLSSON

Vi förutsätter att Lunds kommunstyrelseordförande Philip Sandberg (L) bjuder in till gemensamma samtal över block- och partigränser om hur vi bäst kan lösa den välfärdskris som Lunds kommun står inför, skriver Elin Gustafsson (S), Anders Almgren (S) och Fanny Johansson (S).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Välfärden möjliggör lika bra förskola och skola åt alla barn oavsett föräldrarnas ekonomi. Den ger sjukvård efter behov – inte efter plånbok. Den ger samma trygga äldreomsorg till byggnadsarbetaren som till direktören. Det är grunden för ökad jämlikhet och rättvisa.

 

Men en utmaning vi står inför är att svenska folket lever allt längre, det föds fler barn och befolkningen växer. Det är en positiv utveckling, men innebär också att samhället och välfärden ställs inför stora utmaningar. Redan i statsbudgeten för 2020 gjorde vi socialdemokrater stora tillskott till välfärden. Men för att upprätthålla en hög kvalitet i välfärden behöver kommunsektorn ytterligare tillskott för att säkerställa allas rätt till vård, utbildning, omsorg och andra välfärdstjänster.

 

I Lunds kommun får vi alltså ett ytterligare tillskott på 42,4 miljoner kronor. Dessa pengar tycker vi ska vi användas till att stärka välfärden, inte minst skola och förskola, och sätta stopp för de borgerliga nedskärningar som görs i vår kommun. Men vi föreslår också att Lunds kommun självt möter regeringens satsning med en egen satsning på minst 50 miljoner kronor till välfärden så att vi får stopp på den borgerliga nedskärningspolitiken i kommunen. Och det är avgörande att vi gör det.

 

Det märks inte minst i de varningssignaler som skickas av såväl lärare som föräldrar när nedskärningarna nu omsätts från Liberalernas skissartade budgetkalkyl till verklighet. Enligt lärarna själva är några av konsekvenserna av den borgerliga skolbudgeten att klasserna blir större, resurspersonal sägs upp, färre vikarier sätts in och läromedelsbudgetar dras in. Detta är helt ohållbart.

 

Därför förutsätter vi att kommunstyrelsens ordförande Philip Sandberg (L) bjuder in till gemensamma samtal över block- och partigränser om hur vi bäst kan lösa den välfärdskris som Lunds kommun nu står inför. Detta så att våra välfärdshjältar får fler kolleger och rätt förutsättningar för att kunna utföra sitt viktiga jobb. För att varje elev ska ha samma möjlighet att lyckas och nå framgång och så att omsorg ges efter behov, inte efter plånbok.

 

Till skillnad från Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna så menar vi allvar med våra investeringar i välfärden. Nämnda partier säger att de vill ge kommunerna och regionerna mer resurser samtidigt som de lägger över fler kostnader på kommunala verksamheter Ett tydligt exempel är de neddragningar i arbetsmarknadspolitiken som föreslås. Dessa skulle leda till att de som i dag får stöd från arbetsmarknadspolitiken i stället hamnar i försörjningsstöd hos kommunerna.

 

För att stärka Sveriges kommuner och regioner och därigenom trygga medborgarnas tillgång till en bra vård, skola och omsorg i hela landet krävs riktiga investeringar. De medel som nu tillförs Lunds kommun vill vi använda för att stärka välfärden. Liberalerna är ett av de partier som på nationell nivå har varit med och tagit ansvar tillsammans med oss socialdemokrater för att på ett ordnat sätt stärka kommunernas ekonomi. 

 

Nu hoppas vi att de även kan vara med och ta samma ansvar i Lunds kommun. För det är så bygger vi ett starkare och mer jämlikt Lund.

 

Elin Gustafsson (S)

Riksdagsledamot från Lund

 

Anders Almgren (S)

Oppositionsråd Lunds kommun

 

Fanny Johansson (S)

Oppositionsråd Lunds kommun