Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

S försöker urholka det kommunala självstyret

Torbjörn Tegnhammar (M), oppositionsråd i Malmö.
Foto: CHARLOTTE T STROMWALL
Helena Nanne (M), vice ordförande i arbetsmarknads- och socialnämnden i Malmö.
Foto: PRESSBILD

Sedat Arif försöker urholka det kommunala självstyret och ge länsstyrelsens icke valda byråkrater vetorätt mot demokratiskt fattade beslut, skriver Torbjörn Tegnhammar (M) och Helena Nanne (M) i en replik till Sedat Arif (S).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Det är anmärkningsvärt att Sedat Arif (S) fortsätter sprida felaktiga uppgifter i medier i stället för att göra något för att rädda Malmös krisande restaurangbransch, som när han replikerar Malmömoderaterna på Kvällsposten Debatt.

Malmö har redan Sveriges högsta arbetslöshet. Bland utrikesfödda ungdomar saknar en bra bit över 30 procent jobb. I stället för att agera för att rädda hotade jobb försöker Socialdemokraterna till och med nu på regeringsnivå sabotera åtgärder som hyllats av Malmös krögare som Moderaterna drivit igenom.

I sin replik fortsätter Sedat Arif att antingen göra det tydligt för läsarna att han inte förstår uppdraget nämnden som han själv är ordförande för har, eller så sprider han medveten falska uppgifter i syfte att underminera demokratiskt fattade beslut som Socialdemokraterna är emot. 

Låt oss en gång för alla fastslå: Beslutet om att tillåta restauranger att bedriva hemleverans av alkohol tillsammans med mat som fattades i arbetsmarknads- och socialnämnden är helt lagligt. Nämnden är ansvarig tillsynsmyndighet och nämndens tolkning av alkohollagen är således den som gäller. Det är därför fullkomligt ovidkommande att länsstyrelsen, som alltså inte är ansvarig tillsynsmyndighet, är av en annan uppfattning. Hade det förhållit sig på något annat sätt hade det inte funnits något behov för den socialdemokratiska regeringen att nu försöka driva igenom en lagändring för att uppnå det Sedat Arif uppenbarligen vill: Att urholka det kommunala självstyret och ge länsstyrelsens icke valda byråkrater vetorätt mot demokratiskt fattade beslut.

Det är nu upp till Sveriges riksdag att stå upp för det kommunala självstyret och rösta nej till det socialdemokratiska lagförslaget och därmed undvika att ett viktigt verktyg för att klara sig genom krisen dras ur händerna på Malmös krögare.

De olika stödåtgärder som Sedat Arif räknar upp som Malmö stad genomförde under våren och sommaren är jättebra. Under den tiden slöt Moderaterna flera viktiga överenskommelser med Socialdemokraterna och Liberalerna om åtgärder för att lindra krisen skadeverkningar för Malmös näringsliv. Moderaterna var pådrivande i förhandlingarna och en stor del av åtgärderna som Sedat Arif nämner fördes fram av oss. Under hösten har Socialdemokraterna uppenbarligen slutat lyssna på Moderaterna, vilket också har lett till att nya stödpaket har uteblivit, trots att krisen har fördjupats.

Malmös arbetslöshet skenar mot ohållbara nivåer. Tusentals jobb riskerar att gå förlorade och Socialdemokraterna tittar passivt på. Malmö är i akut behov av ett moderatlett styre som slåss för varje Malmöbos rätt att stå på egna ben och kämpar för att rädda varje jobb.


Torbjörn Tegnhammar (M) 

Oppositionsråd i Malmö


Helena Nanne (M)

Vice ordförande i arbetsmarknads- och socialnämnden i Malmö