Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Rödblå uppgivenhet skapar inte bättre omsorg för äldre

John Roslund (M), 2:e vice ordförande i Hälsa-, vård- & omsorgsnämnden i Malmö.
Foto: PRESSBILD

Ska Malmöborna vänta i ytterligare 27 år på att få en rimlig äldreomsorg, skriver John Roslund (M) i en replik till Anders Rubin (S) och Michael Högberg (L).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Det stämmer att det inte är en quick fix att skapa en bra äldreomsorg i Malmö, men Socialdemokraterna har haft 27 år på sig och fortfarande inte lyckats. När menar debattörerna att Socialdemokraterna har sin äldreomsorgspolitik på plats? Är det efter ytterligare 30 eller 40 år?

Socialdemokraterna skriver att inom äldreomsorgen behöver gamla traditioner brytas och en ny organisation och till och med en ny kultur byggas upp. Varför har den processen inte skett under de 27 år S redan suttit vid makten? Hela svaret från de ansvariga politikerna saknar helt fokus på de äldre som verksamheten är till för. Utan brukarfokus är det självklart att kvaliteten brister.

Styret nämner att man redan arbetar med fallprevention, men ändå är resultatet efter så lång tid vid makten att det registreras minst 11 000 fall varje år. Styret är nöjt helt enkelt. Fokus borde vara på att ge de behövande äldre god service, men i stället ska personalen få utbildning på arbetstid för hela 45 miljoner kronor. Det är givetvis bra att personalen nu utbildas, men om Socialdemokraterna från början haft bra kvalitet på sina skolor i Malmö hade personalen redan haft nödvändiga kunskaper och dessa medel hade i stället kunnat användas till att ge de äldre en bättre service. Varför har det tagit 27 år att göra den insatsen?

Slutligen spenderar styret tio miljoner av våra skattemedel för att personalen ska lära sig kommunicera. Frågan man ställer sig är vilket ansvar socialdemokrater och liberaler har i att man i kommunal äldreomsorg i Malmö anställt människor utan fullgott svenskt språk, trots att språklagen föreskriver att i den offentliga verksamheten gäller svenska språket. Nu tvingas staden producera instruktionsfilmer till personalen på andra språk än svenska, men hur ska dessa människor kunna skriva en avvikelserapport om de inte behärskar det svenska språket? 27 år har Socialdemokrater kunnat bygga upp dessa rutiner, där Anders Rubin (S) varit med på hela resan. Ingenstans bemödar sig skribenterna att besvara varför de inte har något förebyggande arbete och varför de är så rädda för moderaternas idéer om förbättringar av vår äldreomsorg. En kommunal äldreomsorg som i flera år rankats i Socialstyrelsens nöjdkundindex som en av rikets sämsta av deras egna brukare. Nej Anders Rubin (S) & Michael Högberg (L) ni lurar knappast någon med ert svar, ett svar som andas uppgivenhet och endast en ambition om att fortsätta förvalta en verksamhet som förtjänar så mycket mer.


John Roslund (M)

2e vice ordförande i Hälsa-, vård- & omsorgsnämnden i Malmö