Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Resursslöseri att inte använda kommunens lokaler

My Rosell (S), vice ordförande i Helsingborgs fastighetsnämnd.Foto: PRESSBILD
Maria Ward (S), 2:e vice ordförande i Helsingborgs barn- och utbildningsnämnd.Foto: KENNET RUONA / PRESSBILD
Foto: SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Tack för repliken, Peter Jansson (C) och Maria Winberg Nordström (L) på vår debattartikel på Kvällsposten Debatt om resursslöseriet att hyra ut Norrehedsskolan, en kommunal skola i Helsingborg. Ett svar som förbryllar mer än det tydliggör. Jansson och Winbergs bästa argument för att hyra ut vårt eget lokalbestånd till en privat aktör är att vi socialdemokrater gjorde en annan bedömning för 20 år sedan.

 

På den tiden saknades elevunderlag för Norrehedsskolan, jämfört med i dag då Helsingborg behöver investera i nya skolor. Jämförelsen saknar relevans och i stället för att jämföra äpplen med päron hade vi önskat att vi blev bemötta i sakfrågan. Vi socialdemokrater använder oss av de kunskaper som 20 år av erfarenhet har gett oss, men vi avsade oss aldrig rådigheten över lokalerna utan lät annan kommunal verksamhet nyttja byggnaden.

 

Det absolut starkaste argumentet att en kommun är att föredra, är att risken för att elever en dag möter en stängd skola som gått i konkurs är obefintlig då kommunen alltid är ytterst ansvarig oavsett vem som är huvudman. Intäkterna från hyresavtalet med den privata aktören på 157 miljoner kronor är ett särdeles dåligt argument eftersom dessa förmodligen kommer från helsingborgarna genom skolpengen. Vi har mycket svårt att tro att en privat aktör plockar dessa från sin privata ficka!

 

Vi socialdemokrater vet att om en privat aktör tror att det finns ett tillräckligt elevunderlag för att driva en skola, så gäller det även för kommunen. Att det saknades elevunderlag för 20 år sedan kan därför omöjligt vara ett argument i dag! Däremot ger vi de borgerliga skribenterna rätt i att privata skolor i Helsingborg varit bättre på att locka elever från olika stadsdelar till sina skolor, men det kan kommunen också göra. Det handlar om politiskt ledarskap och vilja. 

 

Det finns alla förutsättningar för Helsingborg stad att driva en profilskola med inriktning på hälsa och idrott. Det skulle gynna våra unga helsingborgare som mår bra av fysisk aktivitet, både i kropp och i själ samtidigt som psykisk ohälsa motverkas. Det är rent och skärt resursslöseri att inte använda våra egna befintliga lokaler när vi vet att staden växer och elevantalet ökar. 

 

Vi socialdemokrater bygger politiken på vilja och erfarenhet från gångna 20 år och det hoppas vi att Peter Jansson (C) och Maria Winberg Nordström (L ) också gör efter snart 19 år av styre i Helsingborg.

 

My Rosell (S)

Vice ordförande i Helsingborgs fastighetsnämnd

 

Maria Ward (S) 

2:e vice ordförande i Helsingborgs barn- och utbildningsnämnd