Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Rena rama killgissningen från LUF om cannabis

Filip Nyman, förbundsordförande Ungdomens nykterhetsförbund.
Foto: PRESSBILD
Simon Schönbeck, drogpolitisk utredare på Ungdomens nykterhetsförbund.
Foto: PRESSBILD

Vi kan peka ut brister i LUF:s rapport tills vi själva har en hel rapport, skriver Filip Nyman och Simon Schönbeck vid Ungdomens nykterhetsförbund.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Nyligen släpptes Liberala ungdomsförbundets rapport ”En Grön Miljard”, om vad det offentliga skulle tjäna på att legalisera cannabis. LUF skrev även en debattartikel här på Kvällsposten Debatt i samma ämne. Det finns bristande kunskap om de ekonomiska effekterna av cannabis, så rapporten är välkommen, tyvärr lämnar den en del att önska.

LUF:s rapport diskuterar hur legal cannabis hade kunnat generera skatteintäkter och minskade offentliga utgifter. Allt som allt kommer LUF fram till att det offentliga skulle tjäna kring en miljard kronor på legalisering.

Problemet är att rapporten är full av metodfel. Vi har kritik på nästan alla uträkningar. Det görs fruktansvärt många grundlösa antaganden. Utifrån detta förvånas vi över att resultatet endast blir en miljard, varför inte 20 miljarder när de ändå bara hittar på? Rapporten är inget mer än en killgissning.

Det grövsta felet i rapporten är att den endast behandlar kostnader som vi vet lär minska om cannabis legaliseras och sedan låtsas att det offentliga inte har andra kostnader kopplat till cannabis.

För det första är det orimligt att anta att polis, tull, domstol och kriminalvård skulle ha mycket mindre eller inga kostnader för cannabis om det legaliseras. Troligtvis skulle det fortfarande finnas regler kring hur cannabis får brukas, säljas och transporteras. Såvida LUF inte menar att småbarn ska få röka på och att en ska få köra bil hög.

För det andra finns det fler offentliga kostnader för cannabis, som LUF låtsas inte finns. Cirka 10,5 procent av de som får missbruksvård i Sverige för narkotika har cannabis som huvuddrog. Bara kommunernas kostnad för missbruksvården uppgick 2009 till 9,6 miljarder kronor. Kostnaden kan antas öka avsevärt om cannabis legaliseras och cannabisbruket ökar.

Även andra myndighetskostnader kan förväntas öka. Exempelvis ökade kostnader för sjukvården på grund av cannabisrelaterade sjukdoms- och olycksfall. Liknande kostnader för alkohol är på nästan 7,5 miljarder.

LUF skulle kunna hävda att dessa kostnader bara kommer öka lite då de menar att cannabisbruket endast kommer öka med 12 procent. Denna siffra är genomsnittet av ökningen i Colorado och Kanada. Problemet är att båda dessa områden redan hade ett cannabisbruk på omkring 15 procent, i Sverige är andelen cirka 3 procent. Därav kan vi förvänta oss andelen cannabisbrukare att öka mer här.

Vi kan peka ut brister i LUF:s rapport tills vi själva har en hel rapport. Men vi tror vår poäng är tydlig. ”En Grön Miljard” har för stora brister för att kunna användas i en seriös debatt. LUF borde titta på metod ifrån mer seriösa rapporter på närliggande ämnen, såsom Rambolls studie om alkoholens samhällsekonomiska kostnader.

Vi behöver mer information om cannabis effekter på samhället, men vad LUF presenterar kan inte ses som något annat än felinformation, eller en killgissning.


Filip Nyman

Förbundsordförande Ungdomens nykterhetsförbund


Simon Schönbeck

Drogpolitisk utredare på Ungdomens nykterhetsförbund