Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Rektorer ska inte tysta demokratiska samtal

Hur kan det vara odemokratiskt att Ung Vänster vill prata politik med Skånes ungdomar oftare än en gång vart fjärde år, skriver Leia Wolke Wemmert och Johanna Sievers vid Ung Vänster.Foto: CSABA BENE PERLENBERG
Leia Wolke Wemmert, ordförande Ung Vänster Malmö.Foto: PRESSBILD
Johanna Sievers, ordförande Ung Vänster Lund.Foto: PRESSBILD

Under de senaste åren har vi bevittnat en oroande utveckling gällande gymnasieskolors benägenhet att välkomna politiska ungdomsförbund. Eleverna nekas därmed möjlighet att ta plats på den politiska arenan, skriver Leia Wolke Wemmert och Johanna Sievers vid Ung Vänster i Malmö och Lund.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Traditionsenligt gör vi i Ung Vänster Skåne varje år besök på skolor runtom i distriktet för att nå ut till vår unga målgrupp. Under de senaste åren har vi dessvärre bevittnat en oroande utveckling gällande gymnasieskolors benägenhet att välkomna politiska ungdomsförbund. När vi efterfrågar att få hålla bokbord och tala med eleverna ombeds vi att vänta tills vi blir inbjudna av skolorna själva. Denna inbjudan sker med lite tur någon enstaka gång om året och då med förevändningen att samtliga ungdomsförbund måste bjudas in samtidigt. Ibland slutar det med att det inte kommer någon inbjudan alls, och ibland hänvisas vi till och med till att vänta med skolbesök tills nästa riksdagsval stundar. De övriga ungdomsförbundens närvaro förefaller sig vara en demokratisk fråga enligt majoriteten av rektorerna på Skånes största gymnasieskolor. 

Men hur kan det vara odemokratiskt att vi i Ung Vänster vill prata politik med Skånes ungdomar oftare än en gång vart fjärde år, oavsett om övriga ungdomsförbund deltar eller inte? 

Den demokratiska aspekten handlar enligt skolledningarna om att alla ungdomsförbund ska ges lika stor chans att synas för att ha samma förutsättningar att skaffa nya sympatisörer. Det här ett direkt kontraproduktivt perspektiv, som snarare förhindrar möjligheten för eleverna att skapa sig en politisk uppfattning och delta i det offentliga samtalet. Resultatet av denna mer och mer utbredda strategi blir nämligen att få av riksdagspartiernas ungdomsförbund överhuvudtaget besöker Skånes skolor. Detta eftersom alla ungdomsförbunden har olika verksamheter, upplägg och tidsplaner. Faktum är också att ungdomsförbunden prioriterar olika.

För oss i Ung Vänster är skolbesöken det viktigaste i hela vår verksamhet, medan andra ungdomsförbund hellre fokuserar på att fostra karriäristiska kommunalpolitiker. Till skillnad från dem menar vi att politik inte bara är aktuellt vart fjärde år, utan något som pågår hela tiden. I förlängningen leder alltså detta beslut från Skånes rektorer till att vi som politiska organisatörer inte ges tillfälle att prata med de vi vill nå ut till, samtidigt som eleverna nekas möjlighet att ta plats på den politiska arenan och organiserar sig i allt mindre utsträckning. Det om något är odemokratiskt. 

Vi i Ung Vänster Skåne driver just nu en kampanj om mäns våld mot kvinnor, en högst dagsaktuell fråga. Vi ser en verklighet där tjejers kroppar görs till handelsvaror och objektifieras i medier dagligen. Möjligheten för oss att nå ut med detta budskap till just de som drabbas av detta, unga tjejer, begränsas enormt på grund av det nya förhållningssättet till skolbesök. I stället måste det vara upp till varje politiskt ungdomsförbund att själva nå ut till sin målgrupp, på valfritt sätt och efter valfri prioritering. 

Vi är organiserade i Ung Vänster för att vi tror att en annan värld är möjlig, och för att skapa denna förändring måste vi mobilisera och organisera unga människor. Hela vår verksamhet utgår från denna målgrupp. Genom att successivt stänga ute oss från vår absolut viktigaste plattform marginaliseras ungdomsförbunden till isolerade organisationer utan någon verklig slagkraft. För om diskussioner om samhället anses vara odemokratiska, vart är då demokratin på väg?

 

Leia Wolke Wemmert

Ordförande Ung Vänster Malmö 

 

Johanna Sievers

Ordförande Ung Vänster Lund