Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Regionrådet i Skåne: Lägg ner Region Skåne!

Anders Lundström (KD), regionråd i Region Skåne och ordförande för Helsingborgs lasarett.Foto: PRESSBILD

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Lägg ner Region Skåne. Det är min slutsats efter lite mer än ett år som regionråd. Jag är mer övertygad än någonsin om att Sverige behöver en genomgripande strukturförändring av hälso- och sjukvården. Det går inte längre att lappa och laga i ett föråldrat och ineffektivt system där alldeles för många gör alldeles för lite. Utredning efter utredning visar på hur produktiviteten minskar, antalet vårdkontakter sjunker trots fler anställda och mer pengar än någonsin.

 

Redan 2013 lanserade dåvarande socialministern Göran Hägglund idén om att lägga ner landstingen. Som minister såg han bristerna, problemen och det omöjliga uppdrag som landstingspolitikerna hade runtom i landet. Det har funnits krav på denna förändring innan, men då var det egentligen då som idén för första gången kom ifrån ett statsråd med möjlighet att förändra förutsättningarna. Tyvärr förlorade alliansen makten 2014 och sedan dess ekar det tomt i Socialdemokraternas reformagenda kring sjukvårdens utveckling. Utredning på utredning har tagits fram men ambitionen är noll hos nuvarande socialminister och Socialdepartementet.

 

Januariavtalet löser inte vårdkrisen, den tillfredsställer bara Socialdemokraternas maktbehov. Det är en överenskommelse som bygger på kompromisser och kohandel för att behålla makten. Inte för att förändra och utveckla Sverige. Det har blivit tydligare och tydligare under det år som nu januariavtalet funnits och verkat förlamande inom den svenska nationella politiken. Under tiden växer vårdköerna, överbeläggningarna på sjukhusen blir allt värre och pressen på personalen ökar och ökar. Kristdemokraterna är beredda att ta över och förändra svensk hälso- och sjukvård i grunden.

 

Dagens styrning med 21 regioner infördes för 157 år sedan. Den är föråldrad och har lett till vårdens engagerade och kompetenta medarbetare drunknar i byråkrati och revirtänkande. Medarbetarna får allt mindre utrymme att arbeta med det som är kärnan i sjukvården och det som de arbetar för, nämligen att ta hand om patienter och deras anhöriga på bästa sätt. Ängsligheten från myndigheter har satt en alltför hög ribba för dokumentation, uppföljning och tunga regelverk. Det lägger kvävande band på personalens motivation och hinder i vägen för dem som tänker nytt och vill göra annorlunda. Som vill pröva sig fram och upptäcka nya arbetssätt och ny teknik.

 

Sjukvården ska vara till för medborgaren, inte för politiken. Det är hög tid att en nästan 160 år gammal struktur skrotas. Det behövs en ny organisation som mer fokuserar på uppdraget och resultatet, som låter professionen styra vården och som utgår ifrån patientens behov. Med tanke på de stora mängder skattepengar som satsas i vården varje år har människor rätt att förvänta sig mer än att stå med mössan i hand och känna tacksamhet för att de överhuvud taget får komma in till vården. Både patientens och personalens inflytande över sin egen situation måste stärkas och det måste bli mindre detaljstyrande politik.

 

Genom att samla all offentlig sjukvård inom samma organisation kan en ny helhetssyn skapas och vi kan få en mer jämlik vård i hela Sverige. I dag är till exempel chansen att överleva vissa typer av cancer i hög grad beroende av var du bor. Också väntetiderna varierar kraftigt mellan olika regioner. I Region Skåne fick bara 64 procent av patienterna komma till operation eller behandling inom 90 dagar efter beslut, medan samma siffra i grannlänet Halland var 94 procent enligt statistik från december 2019. 

 

Det duger inte att Sverige som välfärdsland levererar så dåliga resultat trots att vi betalar så hög skatt till välvärden. Nu måste vården på allvar bli jämlik. Vi har nått vägs ände. Regionernas tid är ute och det är dags för en genomgripande strukturreform inom sjukvården i Sverige. Jag tror inte att framtiden med digitalisering och andra utmaningar kommer att acceptera 21 huvudmän som driver hälso- och sjukvård på helt olika sätt. Låt oss börja här och nu genom att lägga ner Region Skåne.

 

Anders Lundström (KD)

Regionråd och ordförande för Helsingborgs lasarett (KD)

 

Fotnot. Debattartikeln är en bearbetning av en krönika som ursprungligen publicerats på alliansforskane.se