Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Region Skåne mörkar sitt misslyckande i Helsingborg

Johan Gustafsson, Skattebetalarnas Slöseriombudsman.Foto: PRESSBILD
Helsingborgs Lasarett.Foto: NIKLAS LAURIN/REGION SKÅNE

Allmänheten ska inte behöva begära ut en kritisk granskning av misslyckandet i Helsingborg. Den ska finnas i det pressmeddelande som går ut om att rapporten är klar, skriver Skattebetalarnas Slöseriombudsman Johan Gustafsson.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Med sjukhusbygget i Helsingborg har Region Skåne nu definitivt fått sin egen Nya Karolinska-skandal. Kostnaderna har nästan tiodubblats från de första beräkningarna på 1,6 miljarder till dagens prognos på 10,2 miljarder. Det visar en extern granskning. Kritiken är inte nådig. Man kan tycka att Region Skåne borde ta kritiken på största allvar. Men i stället verkar regionen försöka tysta ner den.

 

I en ny granskningsrapport från PWC får Region Skåne massiv kritik för hanteringen av upprustningen av lasarettet i Helsingborg: ”Oklar styrning, oklarhet om vem som fattar beslut om tillägg, vem som är byggherre samt brist på besked till byggprojektledningen”, en ”otillräcklig ledningskompetens för denna typ av omfattande projekt” och ”behov av en tydligare rollfördelning mellan politiker och tjänstemän” har fått kostnaderna att formligen explodera. 

 

Nu kommer det kanske inte som en överraskning att kostnaderna har dragit i väg. Redan när Region Skåne beslutade om upprustningen 2014 hade kostnaden ökat till 4,3 miljarder, som året efter blev 4,8 och året efter det 6,1 miljarder. 

 

Än mer anmärkningsvärt är kanske att Region Skåne väljer att inte berätta om kritiken. Jag har tidigare kritiserat skånska kommuner som Malmö och Helsingborg för deras väl tilltagna kommunikationsavdelningar. Journalister har rapporterat hur kritisk granskning motarbetas och hur det offentliga väljer att sprida en ensidigt positiv bild av den egna verksamheten. Region Skånes hantering av kritiken kring lasarettsbygget i Helsingborg är tyvärr ett skolboksexempel på just detta. 

 

I sina egna kanaler kablas det ut inbjudningar till gratisföreläsningar, positiva forskningsresultat och bilder från invigningar. Men ingenting om den kritiska granskningen av sjukhusbygget i Helsingborg.

 

Man har visserligen skickat ut ett pressmeddelande om att granskningen är klar. Men man utelämnar det kritiska innehållet i rapporten. I stället skriver man korthugget att ”den ursprungliga beställningen av projektet var tydlig, men att tilläggsbeställningar och kvalitetshöjningar under året medfört att projektet ändrat inriktning” och att revisorerna lyft fram förbättringsområden som styrning, ledning och rapporteringsrutiner.

 

Man utelämnar också de nya uppgifterna om att kostnaden dragit i väg till över tio miljarder, utan konstaterar bara torrt att regionfullmäktige avsatt 6,1 miljarder för utvecklingen av sjukhusområdet.

 

Granskningsrapporten publiceras inte heller på Region Skånes hemsida. Den som vill ta del av granskningen måste själv begära ut den som allmän handling. 

 

Det är ett demokratiskt problem när det offentliga använder skattebetalarnas pengar för att påverka medborgarnas åsikter eller skönmåla bilden av den offentliga verksamheten. Medborgarna har faktiskt rätt att veta hur politiker och tjänstemän förvaltar våra gemensamma resurser. 

 

Nu är det här inte första gången kostnaderna skenar när Region Skåne ska bygga sjukhus. Förra året stod det klart att kostnaderna för det nya Universitetssjukhuset i Malmö mer än fördubblats redan innan det första spadtaget tagits. Sjukhusbygget skulle kosta sex miljarder. Men i en prognos från förra året beräknades notan för det nya sjukhuset landa på 12,3 miljarder när sjukhuset står klart om fem år. Om nu bara budgeten håller den här gången. Det är nog ingenting man ska räkna med, inte minst mot bakgrund av de omfattande bristerna i ledning och styrning som nu avslöjats på bygget i Helsingborg.

 

Det är illa nog att Region Skåne slarvar bort flera miljarder av skattebetalarnas pengar i onödan. Men det är faktiskt ännu värre att de försöker vilseleda medborgarna om revisorernas slutsatser.

 

Johan Gustafsson

Skattebetalarnas Slöseriombudsman