Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Region Skåne måste satsa sig ut ur krisen

Henrik Fritzon(S), gruppledare i Region Skåne.
Foto: PRESSBILD
Att minska på trafiken mitt under coronapandemin, som alliansen gör, är direkt oansvarigt, skriver Henrik Fritzon (S).
Foto: CSABA BENE PERLENBERG

Mitt under pandemin har alliansen tvingat igenom besparingar i den skånska sjukvården på över 900 miljoner kronor. Det behövs en rejäl kursändring. Socialdemokraterna i Region Skåne föreslår att över en miljard satsas på tillgänglighets- och kösatsningar, skriver Henrik Fritzon (S).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Nu på måndag och tisdag ska Region Skånes budget för 2021 debatteras i regionfullmäktige i Kristianstad. Budgetförslaget som Socialdemokraterna har lagt fram präglas av de utmaningar som coronapandemin skapar. Huvudfokus ligger på att korta vårdköerna och att minska smittspridningen i kollektivtrafiken.

När det kommer till kollektivtrafiken föreslår Socialdemokraterna en ökning av anslagen till drygt 3,5 miljarder. Med vår budget skulle trafiken återställas till hur det var innan coronapandemin slog till. På så sätt skulle trängseln och risken för smittspridning minska. Totalt tillför vi kollektivtrafiken 400 miljoner kronor mer än alliansen. 

Skånes borgerliga styre väljer i stället en budget som förutsätter fortsatta nedskärningar i trafiken. Alliansen låter regeringen stå för tillskotten i form av ett statsbidrag om 300 miljoner kronor, men gör inga egna satsningar. 

Att minska på trafiken mitt under coronapandemin, som alliansen gör, är direkt oansvarigt. En nyligen genomförd undersökning av Skånetrafiken visar en utbredd oro bland resenärerna över att bli smittad av coronaviruset när de reser kollektivt. Vi frågar oss vad alliansen vill säga till alla resenärer som är rädda för att smittas? En utbredd smittspridning innebär också ökad belastning på sjukhuspersonalen som befinner sig i frontlinjen i att hantera coronakrisens utmaningar.

Regeringen har riktat skarp kritik mot alliansstyrets kollektivtrafikpolitik. När infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) nyligen besökte Skåne uttryckte han att det är ”magstarkt” av alliansen att dra ned på turer under rådande pandemi. Han var tydlig med att det kan bli aktuellt med minskat coronastöd om alliansstyret fortsätter att skära ner i trafiken. 

Det andra fokusområdet i Socialdemokraternas budget rör vårdköerna. Vi föreslår att över en miljard satsas på tillgänglighets- och kösatsningar. Som det ser ut i dag lever inte Region Skåne upp till vårdgarantin. Drygt 11 000 skåningar har väntat längre än 90 dagar på att få den operation eller behandling som de har rätt till. 

Skånsk sjukvård har länge varit underfinansierad och det här året har den pressats hårdare än någonsin, både av pandemin och av alliansens nedskärningar. Mitt under pandemin har alliansen tvingat igenom besparingar i den skånska sjukvården på över 900 miljoner kronor. Det behövs en rejäl kursändring om vi ska kunna korta vårdköerna inom rimlig tid. Vi måste satsa oss ur krisen.

Utöver detta föreslår Socialdemokraterna vissa riktade angelägna satsningar, bland annat sänkta tandvårdspriser som alliansstyret chockhöjt. Dessutom görs investeringar i akuten och barnintensiven i Lund och akuten i Kristianstad. Vi säger också nej till den besparing alliansen gör på Malmös nya sjukhus, där de vill utrusta färre operationssalar än beslutat. Operationsköerna är längre än någonsin. Det är ett oklokt förslag.  

Satsningarna i vår budget finansieras med en höjd skatt om 25 öre. Det innebär 56 kronor per månad för en medianinkomsttagare. En del kommer att hävda att Skåne inte behöver högre skatt. Men här är det viktigt att påminna sig om att en skånsk skattebetalare även fortsättningsvis kommer att betala mindre i skatt än man gör i andra regioner. 

Det borgerliga styret hävdar att regering och riksdag ökar statsbidragen i en sådan utsträckning att det inte behövs någon skattehöjning. Men det är glasklart att den skånska sjukvården och kollektivtrafiken behöver mer resurser än vad alliansstyret föreslår i sin budget. 


Henrik Fritzon (S)

Gruppledare och regionråd i opposition i Region Skåne