Carl Johan Sonesson (M), regionråd i opposition i Region Skåne. Foto: JENS CHRISTIANCarl Johan Sonesson (M), regionråd i opposition i Region Skåne. Foto: JENS CHRISTIAN
Carl Johan Sonesson (M), regionråd i opposition i Region Skåne. Foto: JENS CHRISTIAN
Pontus Lindberg (M), regionråd i opposition i Region Skåne. Foto: JENS CHRISTIANPontus Lindberg (M), regionråd i opposition i Region Skåne. Foto: JENS CHRISTIAN
Pontus Lindberg (M), regionråd i opposition i Region Skåne. Foto: JENS CHRISTIAN

Region Skåne måste satsa på vårdval

Publicerad

Om alla skåningar som står i sjukvårdskön skulle ställa sig i en rad skulle det täcka längden mellan Malmö och Kristianstad, skriver de skånska moderata regionråden Carl Johan Sonesson och Pontus Lindberg.

Det finns många skäl att hata köer i sjukvården. Det mest uppenbara är oron och lidandet hos alla dem som måste vänta onödigt länge på undersökning och behandling. Värst är det kanske när det inte finns en utsatt tid utan den sjuke får sitta i ovisshet. Kanske utan att kunna arbeta eller ägna sig åt sina favoritintressen.

 

Att sjukdomar riskerar att förvärras eller tidigare provtagningar och undersökningar blir för gamla och får tas om kommer ovanpå detta. Vårdbehovet ökar och mycket resurser går åt att administrera köer i stället för att ge sjukvård. Pressen på personalen ökar, arbetsmiljön blir sämre, sjukskrivningar ökar och personalomsättningen ökar.

 

De senaste tre åren har vi sett många exempel på hur både väntetider och antalet patienter i kö ökat i Region Skåne. Så har skett i fler regioner och landsting, men Skåne är ingalunda bäst i klassen.

 

Moderaterna i Region Skåne har därför sammanställt en rapport för att se hur läget är och vilka orsaker man kan finna. Under våra sex år i majoritet 2006-2014 arbetade vi varje dag för att korta köerna och hade dessutom gott stöd från den sittande alliansregeringen. Allt var inte perfekt – långt ifrån – men vi kunde se stadig förbättring på ett stort antal områden.

 

Vår rapport visar tydligt på att Region Skåne nu är på fel väg. Vi ser generellt ökande köer, en tredjedel längre sjukvårdskö i snitt – och värre än så i flera fall. I dag står 114 872 skåningar i kö till vård, om de ställde sig på en rad skulle det räcka från Malmö till Kristianstad. För 29 832 av dessa har väntan redan varit längre än vårdgarantin tillåter. Sju månaders väntetid från första kontakt är i dag inte ovanligt. Och Skåne tappar stadigt gällande placeringar mot resten av Sverige.

 

För vissa specialiteter är läget än värre. För operationer och andra åtgärder inom hjärtsjukvården når Skåne bara upp till 62 procent som genomförs inom 90 dagar – rikssnittet är 88 procent. I september hade Skåne dessutom en dipp ner till 40-procentstrecket. Barn- och ungdomspsykiatrin klarar bara att ge en tid närmare än 30 dagar för hälften av de sökande – för unga i behov av snabba insatser kan bara det vara en väldigt lång tid.

 

Resultatet efter tre år av rödgrönt minoritetsstyre imponerar verkligen inte.

 

Den nuvarande regionledningen drev valkampanj mot en otillräcklig vård och för att anställa fler. Fler har anställts, men antalet tillgängliga vårdplatser har under det nya styret dragits ner från 2 950 till under 2 750 – något som direkt får effekter på möjligheten att ge vård. Att man sedan inte hållit budgeten, vilket gör att det saknas resurser att sätta in där det behövs, gör inte saken bättre.

 

Vår rapport tyder på att det finns en avgörande faktor som ger kortare köer, och det är vårdvalssystem. Landsting och regioner med vårdval har kortare köer. De specialiteter där vårdvalen finns kvar från alliansens styre i Skåne har också kortare köer. Exempelvis för vårdvalen ögon, grå starr och utprovning av hörapparat ökade vården, köerna hölls tillbaka eller försvann. Och styckepriset minskade. Där vårdvalet utarmats eller tagits bort, till exempel för smärtbehandling, har vi åter sett ökade köer.

 

Resultatet av rapporten talar för att vårdköerna skulle kunna vara betydligt kortare om vården styrdes på ett annat sätt, med en större andel sjukvård i småskalig och nära drift. På fler områden skulle köer kunna vara helt obefintliga.

 

Vi förde i Region Skåne och i landet 2006-2014 en politik som började minska köer och öka tillgängligheten: Vårdvalsmodeller kombinerat med pengar från bland annat den så kallade kömiljarden till dem som presterar, inte dem som underpresterar är två viktiga delar i detta. Ökad frihet för enskilda vårdenheter, genom entreprenadlösningar, personalstyre och kortare beslutsvägar bidrar.

 

Det arbetet vill vi återuppta och gå vidare med om vi får förtroende i årets val. Vår rapport visar att det behövs förändring i Region Skåne.

 

Carl Johan Sonesson (M)

Pontus Lindberg (M)

Regionråd i opposition i Region Skåne

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag

MEST LÄST PÅ KVP DEBATT I DAG