Ulrika Heindorff (M), ledamot i regionstyrelsen i Region Skåne. Foto: Mikael PerssonUlrika Heindorff (M), ledamot i regionstyrelsen i Region Skåne. Foto: Mikael Persson
Ulrika Heindorff (M), ledamot i regionstyrelsen i Region Skåne. Foto: Mikael Persson
Foto: PRESSBILDFoto: PRESSBILD
 Foto: PRESSBILD

Region Skåne måste renodla sin verksamhet

Publicerad

Att Region Skåne inrättar eget städbolag kan omöjligt betraktas som ett huvuduppdrag - den offentliga verksamheten ska fokusera på kärnverksamheten och inte på sådant som kan skötas av andra. Det är kostnadsdrivande när de rödgröna i Skåne motarbetar privata utförare inom vården och inte prioriterar patienternas bästa, skriver moderaterna Ulrika Heindorff och Anna Jähnke. 

Det ekonomiska läget i Region Skåne och den skånska hälso- och sjukvården är mycket ansträngt. Årets prognos för hälso- och sjukvården visar på drygt 1,2 miljarder i underskott. Kostnadsutvecklingstakten, som enligt budget borde ligga på ungefär två procent, ligger på 4,7 procent. Trots att man anställt drygt 2 000 fler personer i Region Skåne sedan 2014 är vårdköerna fortfarande långa. Kostnaderna skenar, köerna blir längre och sjukskrivningarna bland vårdpersonal ökar. Nu behöver den rödgröna politiska ledningen mer än någonsin fokusera på kärnverksamheten i Region Skåne. Hälso- och sjukvården är den absolut största delen av denna. Det är dags att ge skåningarna den hälso- och sjukvård som de faktiskt betalar för via skatten. Det är dags att ge skåningarna en vård till alla med hög kvalitet och skapa trygghet för patienterna som vet att man får vård när man behöver den. 

 

På senaste regionstyrelsen konstaterades självklarheter som att budgeten ska hållas, att kostnadsreducerande åtgärder i handlingsplaner ska fullföljas och att fastställda strategier ska verkställas. Hållas, fullföljas och verkställas säger det rödgröna styret - men precis som vi befarat, är det bara tomma ord, verkligheten visar på annat.

 

Ett av regionens huvuduppdrag är att tillhandahålla god vård eller till och med "Livskvalitet i världsklass" enligt regionens slogan. Med tanke på att Sverige har ett av världens högsta skattetryck, så borde vi kunna erbjuda detta. Vi ser problem med långa köer inom ett antal områden, underskott i den offentliga vården, brist på kontinuitet för de patienter som behöver det allra mest, exempelvis äldre som nekas ha en fast vårdkontakt trots att detta är en rättighet enligt lag. För att kunna tillhandahålla vård i världsklass och därutöver bra arbetsmiljö, hög tillgänglighet och valfrihet så krävs det att man vågar:

• Prioritera Region Skånes kärnverksamhet, alltså våga prioritera och inte minst att prioritera bort.

• Effektivisera och minska vårdadministrationen.

• Se till att alla yrkesgrupper i vården gör rätt saker, så att vårdpersonal får göra det som de är utbildade för att göra.

• Komma tillrätta med de långa vårdköerna genom att återinföra kömiljarden och utöka den till att även omfatta återbesök.  

• Öka patienters valfrihet genom vårdval, som vi vet har en god effekt på tillgängligheten och kortar köerna.

Vi vill särskilt fokusera på den första punkten om att prioritera Region Skånes kärnverksamhet. Regionen ansvarar för hälso- och sjukvård, kollektivtrafik, regional utveckling och kultur.

 

Gällande den största budgetposten, som handlar om hälso- och sjukvården behöver det tas ett ordentligt helhetsgrepp, där politiken tillsammans med professionen börjar göra aktiva prioriteringar. Det behöver bli tydligt vilket ansvar Region Skåne ska ta och vilket ansvar som ska ligga på andra vårdgivare och aktörer samt hos medborgaren själv. Några få regioner och landsting har vågat göra den här resan. Vi tror den måste göras nu och bör göras brett politiskt tillsammans med professionen.

 

Trots tuffa tider väljer det rödgröna styret att fokusera på saker som inte ingår i Region Skånes kärnverksamhet. Nu senast valde man att städningen av Landskrona lasarett skulle göras i offentlig regi, utan att kunna redovisa de ekonomiska konsekvenserna. Att inrätta egna städbolag kan omöjligt betraktas som ett av regionens huvuduppdrag.

 

Det rödgröna styret väljer också konsekvent bort de privata utförarna. Ängelholms ryggkirurgi och Helsingborgs hjärtsviktsmottagning är exempel på väl fungerande privata enheter som inte fått förlängda avtal trots att de haft både bra resultat, nöjda patienter och medarbetare. Detta är beslut där ideologin går före patientens bästa samtidigt som det ökar kostnaderna för regionen. Hur långt är det rödgröna styret beredda att gå innan de tar av sig de ideologiska skyddslapparna?

 

Ulrika Heindorff (M)

Ledamot i regionstyrelsen, regionfullmäktige och hälso- och sjukvårdsnämnden

 

Anna Jähnke (M)

Kommunalråd I Helsingborg och ledamot i regionala utvecklingsnämnden och regionfullmäktige

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag