Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Regeringen är totalt kraftlös

Regeringens krisåtgärder för att lösa Skånes elkris är dyra och ogenomtänkta, skriver Lars Hjälmered (M) och Anna Jähnke (M).Foto: COLOURBOX
Lars Hjälmered (M), riksdagsledamot och närings- och energipolitisk talesperson.Foto: FREDRIK WENNERLUND
Anna Jähnke (M), regionråd och ordförande i regionala utvecklingsnämnden i Region Skåne.Foto: PRESSBILD
Anders Ygeman (S), energiminister.Foto: ERIK SIMANDER/TT

Medan mycket talar för att Skånes elkris kan förvärras sitter energiminister Anders Ygeman (S) på händerna i väntan på bättre väder, samtidigt som vintern redan är här. Regeringen måste återkomma med ett nytt förslag som säkerställer investeringar i elnäten och löser Skånes elkris, skriver Lars Hjälmered (M) och Anna Jähnke (M).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. I veckan föll den första snön i norra Sverige. För de flesta ett trevligt tecken att vintern nalkas. Men för andra, inte minst invånarna i Skåne, en varningssignal om att nuvarande elkris kan förvärras.

På två år har Skåne drabbats av inte en, utan två, större elkriser som drabbat företagande och tillväxt i regionen. De har hanterats med hjälp av dyra och ogenomtänkta krisåtgärder. Men nu riskerar situationen förvärras inför vintern.

Myndigheter konstaterar att risken för effektbrist, brist på el vid en given tid, är stor i vinter. Regeringens nedläggning av kärnkraften vid Barsebäck och Ringhals är viktiga orsaker liksom bristande elnätsutbyggnad. I samma slag höjer regeringen skatten på kraftvärme. Lokal elproduktion i söder slås ut. Skåne får förlita sig på norra Sveriges elproduktion. Med det går läget från allvarligt till akut.

I norr produceras en stor mängd el från vindkraft. Vindkraften klarar inte av att leverera lika mycket el när det är kallt, eftersom kalla dagar ofta är vindstilla. Samtidigt kan elen inte överföras från norr till söder i tillräcklig omfattning. En färsk rapport pekar dessutom på att större investeringar i norr leder till att elen måste stanna i Norrland. Det kommer alltså finnas mindre el att överföra söderut framöver.

Mycket talar för att Skånes elkris kan förvärras. Med dyra krisåtgärder och utan en långsiktig plan för att lösa problemen blir det uppenbart att landets energiminister inte har Skånes bästa för ögat. Anders Ygeman (S) sitter på händerna i väntan på bättre väder, samtidigt som vintern redan är här.

Ministerns handlingsförlamning leder oss att göra allt vi kan för att förbättra situationen i Skåne. Om Ygeman inte gör sitt jobb, vidtar vi skarpa åtgärder i Sveriges riksdag:

Utvärdera regeringens krisåtgärder för Skånes elförsörjning

Regeringens krisåtgärder för att lösa Skånes elkris är dyra och ogenomtänkta. Myndigheter hävdar också att det fanns billigare och bättre lösningar. Krisåtgärderna måste utvärderas, och en plan för hur man långsiktigt ska lösa elkrisen måste tas fram. Moderaterna har lagt ett skarpt förslag om detta i näringsutskottet. Förslaget väntas bli verklighet genom en majoritet i riksdagen. 

Säkerställ en elnätsreglering som löser Skånes elkris

En annan del av regeringens krisåtgärder är en lagändring som ger elnätsföretagen högre intäkter. Intäkter som ska användas för att investera i elnäten och bygga bort elkrisen. Problemet är att det inte ställs några egentliga krav på att nödvändiga investeringar genomförs. Moderaterna har sett till att regeringen dragit tillbaka förslaget. Nu måste regeringen återkomma med ett nytt förslag som säkerställer investeringar i elnäten som på riktigt löser Skånes elkris.

Förläng driften för svensk kärnkraft

Kärnkraften är en ovärderlig kraftkälla i den svenska energimixen. Den producerar el när den behövs och den bidrar till att upprätthålla ett stabilt elsystem. I somras spenderades hundratals miljoner på att återstarta Ringhals 1 tidigare än beräknat för att kunna ha en fungerande elförsörjning i Skåne. Att förlänga driften för nuvarande kärnkraft har aldrig varit viktigare. Vi kommer ta initiativ till en omröstning om Ringhals framtid och Sveriges framtida kärnkraft i riksdagen.

Dessa åtgärder är i sammantaget ett steg i rätt riktning för att lösa Skånes elkris. Det är beklagligt att Anders Ygeman verkar ha gett upp. Vi kommer fortsätta driva frågan för att situationen i Skåne ska förbättras. Det borde regeringen också göra.

 

Lars Hjälmered

Riksdagsledamot och närings- och energipolitisk talesperson

 

Anna Jähnke

Regionråd och ordförande i regionala utvecklingsnämnden i Region Skåne