Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Regeringen måste agera snabbare mot vårdskulden

Anna Mannfalk (M), regionråd Region Skåne, ansvarig för hälso- och sjukvårdsfrågor.Foto: REGION SKÅNE

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Coronapandemin har lett till att många patienter tvingats avstå från planerade operationer och andra behandlingar. Det finns dessutom skäl att tro att många avstått från att söka vård under pandemin av rädsla för att bli smittade eller för att man inte vill belasta vården. Runt 185 000 svenskar beräknas i dagsläget vänta på en operation eller åtgärd och situationen förvärras varje vecka. Bara i Region Skåne beräknas kostnaden för minskad och utebliven vård under corona uppgå till 1,2 miljarder keonoe, vilket för Sverige som helhet skulle motsvara cirka 8 miljarder.

Socialminister Lena Hallengren (S) har gett Socialstyrelsen i uppdrag att senast den 15 september komma med förslag på hur regionerna ska få den hjälp som behövs med den snabbt växande vårdskuld som orsakats av utbrottet av Covid-19. Vi vill påstå att regionerna är beredda att kavla upp ärmarna redan nu. Tyvärr har pandemin lett till att pengarna saknas. 

Coronapandemin har lett till ökade kostnader för läkemedel, skyddsmaterial och hög sjukfrånvaro bland vårdpersonal samtidigt som skatteintäkter och inkomster från kollektivtrafik har sjunkit dramatiskt. I kristider använder regeringar ofta stimulansåtgärder som investeringar i infrastruktur. Motsvarande stora stimulansåtgärder med finansiering till regionerna för att upphandla vård och öppna för övertid med helgproduktion skulle ge dubbel effekt: Vårdskulden skulle kunna betas av och arbetstillfällen skulle öka. Med vårdens personalintensiva struktur ger varje satsad krona sannolikt ökad konsumtion och köpkraft.

Genom lokal samverkan mellan regioner, privata vårdföretag och med nordisk samverkan är detta möjligt. Norge, Danmark och Finland är alla mindre drabbade än Sverige. Tyskland har kapacitet att ta emot patienter med avancerade sjukvårdsbehov när vår egen högspecialiserade vård inte räcker till för att hantera dubbel vårdskuld. Vi har varje vecka engagerade privata vårdgivare som knackar på för att erbjuda välbehövlig hjälp.

Den 13 augusti lanserade socialministern en vårddelegation för att korta väntetiderna i vården. Flera av förslagen låter bra; man vill stärka regionala planer för att korta väntetider med kö-pengar och effektivare resursutnyttjande mellan regionerna. Men delegationen ska rapportera först i maj 2021 och vara klara i maj 2022. Det är för sent.

Landets regioner är förnuftiga, det hoppas vi att Lena Hallengren har tillit till. I Region Skåne har vi till exempel redan upphandlat privata aktörer avseende tester för Covid-19 för att frigöra den egna vårdpersonalen till prioriterad verksamhet. Region Skåne har etablerad samverkan för att stötta också andra mindre regioner.

Ute i regionerna vet vi våra förutsättningar och att prioritera de mest sjuka, men en tillfällig och stor volym av extra kapacitet måste till för att få ner vårdskulden. Där kan nationella pengar göra nytta. Personalen arbetar hårt för att ställa om med nya lösningar både digitalt och som i Region Skåne med flexibla operationsteam som jobbar regionövergripande och i nya samarbeten för att arbeta bort vårdköer effektivt.

Vi vet också att många människor med vårdbehov har väntat med att söka sin vårdcentral och risken är hög för en fullständig snöbollseffekt när kö byggs på kö. Hur ska personalen orka genom vintern, om inte resurserna finns att ta hand om problemet i sin linda. För många regioner skulle det räcka med ett halvårs satsning med en ytterligare operationsdag i veckan för att åtminstone beta av den gamla vårdkön. Väntar regeringen ett halvår till med konkret stöd blir problemet mycket större än så.

Så, Lena Hallengren, lägg ett skarpt förslag om nationell finansiering till alla regioner med uppdraget: ”lös coronaskulden”, omgående. Till den 15 september måste det vara färdigtänkt. Vi ser fram emot att direkt börja upphandla resurser och samordna med omvärlden för att åtgärda vårdskulden och se till så våra hårt ansträngda medarbetare får hjälp i arbetet.

 

Anna Mannfalk (M)

Regionråd Region Skåne, ansvarig för hälso- och sjukvårdsfrågor

 

Missa inga nyheter från Sydsverige – ladda ner Kvällspostens app!