Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Rätt energilösningar på rätt ställe, vid rätt tillfälle

Sezgin Kadir, Vd Kraftringen.Foto: KRAFTRINGEN

Fjärrvärmebolagen har verkat i konkurrens på en gemensam värmemarknad under lång tid, skriver Kraftringens Sezgin Kadir i en replik till Svenska Kyl & Värmepumpföreningens Per Jonasson.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Per Jonasson vid Svenska Kyl & Värmepumpföreningen skriver från i sin replik att fjärrvärmebolagen är rädda för konkurrens. Tvärtom, fjärrvärmebolagen har, liksom andra företag som levererar värmelösningar på värmemarknaden, verkat i konkurrens på en gemensam värmemarknad under lång tid. Tillsammans har vi, fjärrvärmeföretag, värmepumpsföretag och andra aktörer, förespråkat konkurrensneutralitet mellan energilösningar med utgångspunkt i nettoenergi eller använd energi. 

Boverkets förslag till nya byggregler ger sken av att uppfylla kravet på konkurrensneutralitet mellan energilösningar men gynnar fortfarande elbaserade lösningar. Det ger konsekvensen att fossilfria lösningar fasar ut andra fossilfria lösningar, för precis som Per Jonasson konstaterar så är både den svenska el- och värmemarknaden i princip fossilfria i dag.

 

Kraftringen, som levererar energilösningar till värmemarknaden både genom värmepumpslösningar och genom fjärrvärme konstaterar att om vi skall klara det överordnade globala klimathotet och det lokala effektbehovet för fortsatt näringslivsutveckling, där elintensiva industrier utgör en viktig del av vår framtid, behöver vi använda alla förnybara energilösningar som marknaden kan leverera och inte låta regelverk utgöra hinder för detta. Byggreglerna har diskuterats i 15 års tid och Boverket har fortfarande inte föreslagit konkurrensneutrala utgångspunkter trots att det finns flera färdiga förslag till detta.

 

När fjärrvärmen har rätt förutsättningar finns det incitament att investera i utbyggd kapacitet och därmed öka elproduktionen vid kraftvärmeverken. Rätt använd och med rättvisa spelregler avlastar fjärrvärmen andra energislag, överbrygger kapacitetsproblem i energitillförseln och spelar en nyckelroll för att vi i södra Sverige och landet i stort ska nå våra miljömål.

.

Skall vi klara det överordnade klimathotet och samtidigt lokalt kunna trygga och växa vårt lands konkurrenskraft, är energiföretagen angelägna att det regelverken säkerställer att en bred palett av energilösningar möjliggörs - så vi får rätt energilösning på rätt ställe, vid rätt tillfälle.

 

Sezgin Kadir

Vd Kraftringen