Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Rädda den palliativa vården i Skåne från Swishpolitiken

Svårt sjuka barn i Skåne är en grupp som riskerar att drabbas särskilt hårt när det nära samarbete som byggts upp mellan dagens verksamhet och barnsjukhusen upphör, skriver Anna-Lena Hogerud och Mattias Olsson.Foto: Jørgen Flemming/COLOURBOX
Anna-Lena Hogerud (S), regionråd i opposition och andre vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden Region Skåne.Foto: PRESSBILD
Mattias Olsson (S), andre vice ordförande i primärvårdsnämnden Region Skåne.Foto: BENGT FLEMARK

En onödig privatisering av den palliativa specialistvårdsenheten i Malmö skapar en ojämlik vård och riskerar att drabba svårt sjuka barn. Förslaget sågas också av det borgerliga styrets egen utredning, skriver Anna-Lena Hogerud (S) och Mattias Olsson (S).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Att privatisera den palliativa specialistvårdsenheten i Malmö kommer att leda till en mer ojämlik vård för patienterna och rasera den välfungerande specialiserade palliativa verksamheten i Skåne. Svårt sjuka barn är en grupp som riskerar att drabbas särskilt hårt när det nära samarbete som byggts upp mellan dagens verksamhet och barnsjukhusen upphör. Det är inte vi som säger det, utan de medarbetare som arbetar i den palliativa specialistverksamheten runtom i Skåne. 

 

I personalens tiosidiga remissvar riktas stark kritik mot alliansens privatiseringsplaner. Deras uppmaning är tydlig: Låt bli att handla upp verksamheten! De betonar att enheten i Malmö är välfungerande och stabil, men att en omorganisation riskerar att leda till personalflykt och dränering av kompetens. Det är alltså medarbetarna själva som säger detta. Det är allvarligt, för det finns ingen annan personal med rätt kompetens att rekrytera i Skåne.

 

Inte nog med att medarbetare vill stoppa privatiseringen. Förslaget sågas också av det borgerliga styrets egen utredning. Utredningen lyfter fram sju faktorer som är avgörande för om en upphandling ska bli bra. I sju av sju fall konstaterar den att det finns stora problem och risker med att privatisera palliativ vård. Analysen visar inte på en enda fördel med att handla upp verksamheten. 

 

Utredningen visar på stora svårigheter. Till exempel att definiera exakt vilken vårdtjänst det är man ska handla upp. Eller vad man ska betala för den. Den varnar för att låsa fast verksamheten i ett avtal som gör det svårt att utveckla vården och anpassa den efter varje patients behov. 

 

Det finns dessutom avskräckande exempel från andra regioner. I Stockholm har man genomfört en storskalig privatisering. Där vittnar medarbetare om att det lett till precis den sortens problem som utredningen varnar för. Enheterna konkurrerar med varandra i stället för att samarbeta. Stelbenta avtal hindrar verksamheterna från att utvecklas och anpassa vården efter patienterna. Hög personalomsättning går ut över långsiktigheten. 

 

Även i Västra Götalandsregionen har det visat sig hur svårt det är att sätta ett pris på palliativ vård och förutse behovet av den. Där höll den stiftelse som driver hospice på uppdrag av regionen på att gå i konkurs. Räddningen blev en Swish-insamling bland privatpersoner på Facebook. Är detta alliansens vision för den palliativa vården i Skåne?

 

Problemen i Stockholm och Västra Götalandsregionen ska naturligtvis inte överdrivas. Visst är det så att människor får palliativ vård även där. Men det går inte att bortse ifrån att privatiseringen lett till en hel del problem – problem som vi inte har i Skåne, tack vare att vi valt att hålla samman verksamheten. Den specialiserade palliativa vården i Skåne ger vård i världsklass till alla som behöver det. 

 

 

Experterna på palliativ vård är alltså helt överens med experterna på upphandlingar: Det är en usel idé att privatisera verksamheten i Malmö. Deras farhågor bekräftas dessutom av erfarenheter från andra regioner. Men det har hittills inte stoppat alliansen. 

 

Ärendet ska behandlas på hälso- och sjukvårdsnämndens sammanträde den 5 december. Än finns det tid. Vår uppmaning till det borgerliga regionstyret är därför: Läs utredningen, lyssna på professionen, se på erfarenheterna från andra regioner och stoppa denna huvudlösa privatisering! 

 

Skånes fantastiska palliativa specialistvård, och den sköra patientgrupp som behöver den, förtjänar bättre än att utsättas för detta ideologiska experiment.

 

Anna-Lena Hogerud (S)

Regionråd i opposition och andre vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden Region Skåne

 

Mattias Olsson (S)

Andre vice ordförande i primärvårdsnämnden Region Skåne