Christer Nylander (L), riksdagsledamot och gruppledare i riksdagen. Foto: MAGNUS FRÖDERBERGChrister Nylander (L), riksdagsledamot och gruppledare i riksdagen. Foto: MAGNUS FRÖDERBERG
Christer Nylander (L), riksdagsledamot och gruppledare i riksdagen. Foto: MAGNUS FRÖDERBERG
Louise Eklund (L), riksdagskandidat från Malmö. Foto: MIRIAM PREISLouise Eklund (L), riksdagskandidat från Malmö. Foto: MIRIAM PREIS
Louise Eklund (L), riksdagskandidat från Malmö. Foto: MIRIAM PREIS

Rädda de sydsvenska stränderna

Publicerad

Stranderosioner hotar viktiga sydsvenska naturvärden liksom turistintressen och rekreationsområden. Det råder ingen tvekan om att läget är allvarligt. Staten måste ta ett utökat ansvar för Skånes stränder och behandla det som ett nationellt problem, skriver Christer Nylander (L) och Louise Eklund (L). 

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

I dag träffas representanter från Skånes ​kust​kommuner för att diskutera hur man tillsammans kan ta sig an problemet med stranderosion. Att havet äter upp allt mer av Skånes stränder har blivit ett omfattande problem som riskerar att helt förändra vår kustlinje. I Löderup utanför Ystad har 200 meter av stranden försvunnit under bara några decennier. 

 

Nu riskerar även andra orter att gå samma utveckling till mötes. Redan nu pekas fyra skånska orter ut som särskilt utsatta: Viken, Barsebäck, Skanör och Ystad. Enligt SMHI kommer fler orter och kuststräckor sannolikt att drabbas framöver. En hårdare väderlek i kombination med högre vattennivåer gör att ett ökande antal kustkommuner hamnar i riskzonen. Viktiga naturvärden liksom turistintressen och rekreationsområden är därmed hotade; från Åhus Äspet, via sydkustens stränder till Falsterbonäsets och Ängelholms klitter. För fastighetsägare kan erosionen innebära en personlig tragedi. Om inget görs kan hus och hem inom några år tas av havet. Det råder ingen tvekan om att läget är allvarligt. Åtgärder behöver sättas in och det brådskar.

 

Liberalerna har under en längre tid varit pådrivande för att staten ska ta ett utökat ansvar för Skånes stränder. Det är förvisso Skånekusten som är drabbad, men vi anser att stranderosionen måste ses som ett nationellt problem. Kustkommunerna ensamma kan inte förväntas stå för kostnaderna för att bevara och skydda stränderna. 

 

I Ystad har man med framgång arbetat med strandfodring. Man fyller då på stränderna med sand hämtad längre ut till havs. Detta har gjort stor skillnad. Strandpåfyllningen har gjort att stranden vid Ystad Saltsjöbad finns kvar. En liknande metod hade kunnat användas på andra orter i Skåne. Ska det bli verklighet krävs samordning och ökade resurser till kustkommunerna. 

 

LÄS MER: Hotet från havet mot svenska stränderna 

 

Det krävs​​ nämligen stora resurser att fylla på stränderna med sand hämtad ute i havet. Detta är resurser många skånska kommuner i dagsläget inte har. Även kunskaperna vad gäller åtgärder som kan påverka bottenförhållanden och materialtransport i samband med strandfodring är begränsade. På detta område behövs mer forskning och kunskapsspridning till kommunerna.

 

På riksnivå föreslog Liberalerna i 2018 års budget att det nationella arbetet mot stranderosion skulle stärkas. 20 miljoner öronmärktes för detta. En myndighet skulle få i uppdrag att samordna och leda, men också finansiellt stödja, arbetet mot stranderosion. Idag har Statens geotekniska institut i uppgift att samordna olika myndigheters arbete mot stranderosion. Det ​ä​r ett arbete som m​å​ste st​ä​rkas. En m​ö​jlighet​ är att ge uppdraget till Havsmyndigheten, Hav. Andra alternativ som b​ö​r pr​ö​vas ​ä​r att ge l​ä​nsstyrelsen i Skå​ne i uppdrag att samordna insatserna f​ö​r att motverka stranderosionen.

 

På regional nivå har ​Liberalerna tillsammans med övriga företrädare för ​alliansen i den regionala utvecklingsnämnden tagit initiativ till att Region Skåne ska vara en samlande kraft när det gäller att motverka stranderosion. Detta är mycket bra. Det behövs en bred politisk uppslutning om vi ska kunna få långsiktigt hållbara lösningar för våra kuster på plats. 

 

Att en rad företrädare för Skånes kustkommuner i dag träffas för att diskutera framtiden för Skånes stränder är därmed ett steg i rätt riktning. Fler, inte minst inom politiken, behöver uppmärksammas på att stora värden är akut hotade. Görs inget snart kommer konsekvenserna för Skånes stränder att bli märkbara och negativa. Skador har redan skett och stora värden är akut hotade. 

 

Vad som behövs ​framöver ​är en offensiv nationell strategi och en tydlig handlingsplan. För att rädda de sydsvenska stränderna behövs en aktiv kustpolitik som bygger på forskning och kunskap och på samverkan mellan de berörda kommunerna liksom med statliga aktörer. Skåne, och Sverige, måste ta sig an hoten mot de skånska stränderna med en blandning av krisinsikt, framtidstro och realism. Och med konkreta åtgärder. 

 

Christer Nylander (L)

Gruppledare i riksdagen och riksdagsledamot från Kristianstad

 

Louise Eklund (L)

Riksdagskandidat från Malmö

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag