Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Räck fingret åt LAS-utredningen

LAS-utredningen som Socialdemokraterna har tagit fram tillsammans med MP, C och L är inte att modernisera arbetsrätten, skriver Claudia Moraga Gullstrand.Foto: PRIVAT

Socialdemokraterna tar makten ur arbetarnas händer och ger dem till arbetsgivarna under förevändningen att jämna ut makten. Turordningen hotas av samma parti som har lovat att hålla oss arbetare trygga, skriver Claudia Moraga Gullstrand, fackligt engagerad inom Handels.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Mina farföräldrar och min pappa flydde till Sverige från Chile på 1970-talet. De fick välja mellan Australien och Sverige. Som ung kunde jag aldrig förstå hur de kunde byta Australiens värme mot Sveriges kyla. Det var inte förrän senare jag förstod glädjen över Olof Palme, över ett socialdemokratiskt och fackligt samhälle, ur perspektivet från människor som flydde från ett land övertaget av en högerextrem militärdiktatur.

 

I dag jobbar jag i två butiker i Malmö. Jag har fast jobb på båda ställen, men på otroligt låga timmar: 4 timmar i veckan på den ena arbetsplatsen och varannan helg på den andra. Jag är inget undantag. Detta är normen i dag. Trots det ser jag mig själv som lyckligt lottad då jag har jobbat i båda butikerna i flera år och därför ligger bra till i turordningen som håller mig någorlunda trygg. Turordningen – som nu hotas av samma parti som har lovat att hålla oss arbetare trygga. 

 

För vad annars ska man kalla det, när Socialdemokraterna går med på att förhandla bort de dyrbara, ovärderliga bestämmelserna i lagen om anställningsskydd? Sossarna som alltid har samarbetat med, som faktiskt är födda ur LO, blandar sig nu i arbetarnas frågor, tar makten ur våra händer och ger dem till arbetsgivarna under förevändningen att jämna ut makten.

 

LAS-utredningen som Socialdemokraterna har tagit fram tillsammans med Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna är inte att modernisera arbetsrätten. Långt ifrån. I stället är det att göra en lag från 70-talet till något som känns taget ur mina mor- och farföräldrars dagar.

 

Det kanske känns avlägset men här går jag och oroar mig för att min anställning kanske ryker vilken dag som helst. För att den dyrbara ”sist in, först ut”- regeln som vi värnat om så länge nu inte längre verkar ha något värde. Som kan betyda att jag kan få säga hej då till ett av eller båda mina jobb redan i morgon. Förslaget vill nämligen också göra det lättare för arbetsgivarna att säga upp oss, då möjligheten att få ogiltigförklara en uppsägelse på grund av personliga skäl på arbetsplatser med upp till 15 anställda ska tas bort. Vilket innefattar båda mina arbetsplatser.

 

Att detta förslag dessutom kommer under covid-19-krisen är skrattretande. Inte bara ska jag behöva oroa mig för att bli smittad på min arbetsplats, min anställning föreslås också bli ännu otryggare. I utredningen står det att ”anställningstiden tonas ner något och kompetensens betydelse uppgraderas”. Detta känns som ett hån för mig som jobbar i en bransch där vikariebanker och minimala kontrakt blir allt vanligare och kompetens inte är något som chefer eller företag bryr sig om på riktigt. 

 

För hur är det kompetens när vi under julhandeln är 3 ordinarie anställda och 4 helt nyanställda på golvet? Att arbetsgivaren blir tvungen att erbjuda kompetensutveckling låter fint, men risken är alldeles för stor att den leder till att arbetsgivaren bara struntar i att anställa vissa personer till att börja med.

 

Jag tänker på det Sverige mina farföräldrar, mina abuelitos, kände sådan stolthet över att få komma till och få kalla hem. Jag tänker på vad denna utredning skulle leda till, som redan kallats för 10 poäng till arbetsgivarna och 1 poäng till arbetstagarna.

 

Jag vägrar ta det. Arbetaren i mig, feministen i mig, vägrar acceptera att vi pratar om att stiga in i framtiden samtidigt som en utredning görs där vi pratar om att göra vad vi redan på 70-talet förstod var framsteg ogjort. I en värld där jämlikhet är så otroligt viktigt, känns detta främmande. Räck fingret åt LAS-utredningen och stå upp för tryggheten på jobbet. För den ska fasiken vara självklar.

 

Claudia Moraga Gullstrand

Butiksarbetare i Malmö och förtroendevald för Handelsanställdas förbund