Sara Svensson (V), gruppledare i Region Skåne. Foto: GABRIEL FLORES JAIR
Sara Svensson (V), gruppledare i Region Skåne. Foto: GABRIEL FLORES JAIR

Privata vårdbolag har gräddfil

Publicerad

Medan den offentliga vården i Region Skåne belagts med stora besparingar har de privata vårdalternativen varit helt skyddade, skriver Vänsterpartiets gruppledare Sara Svensson i en replik till Allians för Skåne.

De borgerliga partierna hävdade i en artikel för en tid sedan att ytterligare ett förlorat år kan läggas till tidigare i Region Skåne. 2016 var onekligen ett förlorat år på så sätt att vården inte fick de resurser som den behövde. Under 2016 såg vi inte minst effekterna av de stora resursbrister som råder inom sjukvården vilka leder till stängda vårdplatser, utsliten personal och ständigt utnyttjade av hyrpersonal. En resursbrist som uppstått under flera år då alliansen och Sverigedemokraterna aktivt valt att spärra alla försök till skattehöjning. Detta trots stora underskott inom vården, en personal som vittnar om en orimlig arbetsbörda och patienter som får vänta på sin vård.

 

Att skylla regionens problem på en avog inställning till privata vårdbolag, stämmer dåligt med dagens verklighet. När hälso- och sjukvården nu börjar titta lite närmare på de privata avtal som tecknats kan man konstatera att dessa haft en gräddfil till regionens kassakista. Vi välkomnar utredningen och vill särskilt lyfta fram den absurda situation som uppstått då sjukvården i stort belagts med tunga besparingsuppdrag medan de verksamheter som drivits enligt LOV har varit helt skyddade och istället kunnat utöka sin verksamhet. Jag vill också gärna se vad alla dessa vårdval inneburit för rätten till jämlik vård och vård utifrån att den med största behov skall gå först.

 

Med nuvarande avtal riskerar principen i hälso- och sjukvårdslagen att sättas ur funktion då personer med större behov får vänta, medan ett fåtal diagnoser ges företräde. Dessa taklösa avtal är extremt kostnadsdrivande och måste i grund och botten bort. Just i år har de genererat 240 miljoner kronor i extra kostnader. 

Skall vi undvika att även 2017 blir ett förlorat år är det dags för de borgerliga att sluta stoppa huvudet i sanden. Då krävs en ökad skattefinansiering för att ge mer resurser till sjukvården, nya arbetssätt med målet att minska byråkratin och skapa en organisation där vårdpersonalens kunskap och erfarenhet får ta plats. Det måste en gång för alla bli slut på pinnräknande och ”new public management”. Att hålla kvar vid en låg skattesats är kostnadsdrivande då resultatet av effektiviseringarna, besparingarna och nedskärningarna går att se i höga sjukskrivningstal och att personal söker sig bort från delar av den skånska sjukvården. En sammanhållen offentlig sjukvård är förutsättningen för en verksamhet utan gräddfiler där all vård ges efter behov.

 

Sara Svensson (V)

Gruppledare Vänsterpartiet i Region Skåne   

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag