Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Primärvården ska stärkas

Tillgängligheten till primärvården måste öka, det är vi överens om över hela det politiska spektret, skriver debattörerna.Foto: SHUTTERSTOCK
Anna Mannfalk (M), regionråd i Skåne.Foto: PRESSBILD
Gilbert Tribo (L), regionråd i Skåne.Foto: ANNIKA PERSSON
Birte Sandberg (C), regionråd i Skåne.Foto: PRESSBILD
Per Einarsson (KD), regionråd i Skåne.Foto: JENS CHRISTIAN

En mer tillgänglig och god vård i Skåne är möjlig. Därför fortsätter vi resan mot mer kontinuitet i vården. Vi behöver ett skifte i fokus och se till att större delen av det vi satsar i vården hamnar tidigare i vårdprocessen, skriver Allians för Skåne.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Vården måste vara som starkast där den är närmast våra medborgare. Det är den på våra vårdcentraler och i våra verksamheter inom primärvården. När den nära vården får vara navet har vi vunnit mycket. Det handlar om att våra medborgare ska få tillgång till vård på rätt nivå och inte fastna i ett väntrum på akuten. 

 

Tillgängligheten till primärvården måste öka, det är vi överens om över hela det politiska spektret. Men den inställningen kräver också handling. Ska ansvar förflyttas måste också resurserna följa med, och den resan har vi påbörjat på allvar. När Allians för Skåne fick väljarnas förtroende att styra regionen var det ett av våra viktigaste löften. Vi lovade att satsa minst en miljard kronor på primärvården över mandatperioden. Med 2019 års budget och det förslag för budget 2020 som vi lägger fram till regionfullmäktige nästa vecka har vi nått mer än halvvägs: 621 miljoner kronor utöver ordinarie uppräkningar. 

 

Det är avgörande – för vi kan tala hur mycket vi vill om en stärkt primärvård, men om resurserna inte följer med finns inga möjligheter att göra verklighet av den visionen.

 

Vi tror på kraften hos våra medarbetare i vården – såväl hos de offentliga som privata verksamheterna. Kompetensen och kunskapen om hur vi bedriver bäst vård på olika platser runtom i Skåne, där förutsättningarna delvis varierar, den finns i våra verksamheter. Därför har vi placerat våra utökade resurser i hälsovalet, vilket innebär att våra verksamheter får möjligheten att satsa på det sätt som de behöver utifrån deras förutsättningar.

 

Men skånsk primärvård behöver mer än ökade resurser. Vi behöver ett skifte i fokus och se till att större delen av det vi satsar i vården hamnar tidigare i vårdprocessen. För att det ska ske behöver vi våga satsa mer på förebyggande arbete. Därför vill vi införa riktade hälsosamtal i Region Skåne. Det innebär att alla skåningar i vissa åldersgrupper kallas till samtal som syftar till att främja en hälsosammare livsstil. Vi vill använda en modell av riktade hälsosamtal som bland annat används i Habo, Jönköpings län, och som har gett mycket goda resultat. En uppföljande studie av de riktade hälsosamtal som genomfördes där i mitten av 1980-talet har visat att dödligheten 25 år senare var 43 procent lägre hos dem som deltagit i samtalen än i motsvarande åldersgrupp i övriga Sverige. Det är hisnande siffror som vittnar om att en annan vård är möjlig.

 

Digitaliseringen av vården fortgår också och öppnar upp för helt nya möjligheter. Verktyget Vårdexpressen som nu testas skarpt bygger på artificiell intelligens där patienten själv får fylla i sina symtom och med uppföljande frågor ökar tillgängligheten ytterligare. En digital mottagning som bemannas helt med allmänspecialister gör också skillnad i en primärvård där vi vet att vi måste börja arbeta annorlunda.

 

Vi fortsätter resan mot mer kontinuitet i vården. Alla som vill det ska ha rätt till fast vårdkontakt, och fler ska få tillgång till fast läkarkontakt. När patienten känner sin läkare och inte behöver dra upp sin sjukdomshistoria om och om igen kan mer fokus läggas på det väsentliga i vårdkontakten. Framförallt är det en trygghet för patienten och arbetsro för våra medarbetare, men det innebär också en effektivare vård. Vi börjar med dem som behöver det mest – våra multisjuka och äldre patienter.

 

Ska primärvården fortsätta utvecklas till att verkligen bli navet i sjukvården måste också samverkan med kommuner och våra sjukhus bli bättre. I Skåne är vi på god väg med det hälso- och sjukvårdsavtal som har ingåtts mellan Region Skåne och våra kommuner. Nu satsar vi 30 miljoner kronor för att vi ska nå hela vägen fram till målet. Det handlar om att utveckla samverkan så att patienter inte kommer i kläm mellan sjukhus, vårdcentraler och boende i kommunen, för att ta ett exempel. Att utöka tillgängligheten till mobila vårdteam och patienters möjlighet att få vård i hemmet är ett annat.

 

En mer tillgänglig och god vård i Skåne är möjlig. Vi i Allians för Skåne menar allvar med vårt löfte – nu satsar vi på en trygg och nära vård med primärvården som nav. 

 

Anna Mannfalk (M)

Regionråd i Skåne

 

Gilbert Tribo (L)

Regionråd i Skåne

 

Birte Sandberg (C)

Regionråd i Skåne

 

Per Einarsson (KD)

Regionråd i Skåne