Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Pride är mer än folkfest och jippo. Malmö kan göra mer.

Max Hartler, ordförande HBT-Liberaler Syd. Foto: PRESSBILD
Pridefest. Foto: JJ GUILLEN/EPA/TT

World Pride i Malmö och Köpenhamn i all ära, men Malmö nämns inte ens i evenemangets namn. Ändå satsas det 30 miljoner kronor. Ett stort påkostat evenemang löser inte de utmaningar som Malmö brottas med, skriver Max Hartler, ordförande för HBT Liberaler Syd.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Som ordförande för en politisk HBTQ-förening borde glädjen vara på topp när beslutet kom att World Pride ska komma till Malmö. Det är den inte. 

 

Det officiella namnet för evenemanget är Copenhagen 2021 där WorldPride och EuroGames förenas. Ett projekt som Malmö Stad har satt undan 30 miljoner kronor till – en hisnande summa som är nästan dubbelt så stor som Stockholm Pride omsatte under EuroPride 2018. 

 

Förra året väcktes en motion om att HBTQ-certifiera Malmös förskolor och skolor. Socialdemokraterna i Malmö avslog motionen och hänvisade till att kostnaden skulle hamna på cirka 7 miljoner kronor. 

 

Hur ska vi då känna när Malmö Stad satt undan 30 miljoner kronor till ett evenemang som inte ens nämner Malmö? 

 

Malmö Stad hade möjligheten att utbilda sina anställda och certifiera sina verksamheter med kompetens om mänskliga rättigheter. Utbildningen har såväl fokus på HBTQ som på jämställdhet och antirasism. En investering som hade visat att staden menar allvar med allas lika värde.

 

Stockholm Pride, en ideell förening som står på egna ben, omsatte strax över 17 miljoner kronor när de var värd för EuroPride 2018 samtidigt som det var valår. Malmö hade kunnat HBTQ-certifiera enligt den nu avslagna motionen och samtidigt investera 6 miljoner kronor mer än Stockholm Pride omsatte under sitt rekordår, i ett enastående WorldPride. 

 

Situationen för HBTQ-personer i Malmö förtjänar att tas på allvar. Bee Bar ändrade under våren namn och koncept, Wonk lades ner i vintras efter 17 år som gayklubb och QX Gaymap för Malmö med över 300 000 invånare visar i dag bara upp en HBTQ-bar på kartan. 

 

Malmö Pride har länge bjudit på seminarier och debatter av hög klass, skapat mötesplatser och bidragit med mycket positivt. Men trots ett fantastiskt arrangemang är det många som inte vågar gå i paraden. 

 

Vad är det som gör att antalet gayklubbar är så få i en stad som ska nå 500 000 invånare och varför undviker så många HBTQ-personer att medverka i paraden? 

 

De svar jag fått i samtal med besökare av Malmö Pride har handlat om oro för hatbrott, att man inte längre känner sig trygg och att utvecklingen går i fel riktning.

 

Danska representanter är skickliga på att sätta sina intressen högst på agendan. Att detta evenemang nu profileras som Copenhagen 2021, gör det värt att ställa sig frågan om vilka mål Malmö Stad har med WorldPride och hur dessa mål är med i planeringen. Vad får Malmö och Malmöborna för sina 30 miljoner? 

 

Köpenhamn med över 2 miljoner invånare i storstadsområdet erbjuder en hög puls och ett större utbud. En huvudstad lockar fler turister och en stad som gång på gång visat att man vill och kan mer än Malmö. 

 

Paraden är en viktig del i Pride där antalet deltagare gör skillnad. I Köpenhamn börjar festen innan paraden och fortsätter natten igenom. Finns det någon plan för hur paraden i Malmö under Copenhagen 2021 ska synkronisera med paraden i Köpenhamn? 

 

Pride är ett betydelsefullt evenemang som står för allas lika värde. För rätten att älska den vi vill och rätten att få vara den vi är. Det är färgstarka dagar som skapar känslor, kunskap, nya vänner, glädje och mycket mer. Regnbågsflaggorna visar alla i kommunen den öppenhet vi tror på.

 

Oavsett kön, hudfärg, könsidentitet, sexualitet, religion, kultur eller vad som än urskiljer oss så står vi enade till förmån för mänskliga rättigheter och respekt för varandra. 

 

Därför efterfrågar vi ett ökat fokus på HBTQ i det vardagliga som samspelar med att vara medarrangör för WorldPride. Tyvärr saknas det ett HBTQ-perspektiv i satsningen på WorldPride. Ett stort påkostat evenemang löser inte de utmaningar som Malmö brottas med. 

 

Låt oss börja med att satsa på att utbilda kommunal personal, flagga med regnbågsflaggor på betydelsefulla dagar och skapa mätbara mål för att skapa en bättre framtid. Fördela ekonomin så att vi får ett lika bra arrangemang som under EuroPride i Stockholm och låt oss alla skapa en extra dimension av stolthet för satsningar som gör skillnad. 

 

Max Hartler (L)

Ordförande HBT-Liberaler Syd