Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Pride är en pusselbit för ett bättre Malmö

Tove Karnerud, ordförande Malmö Pride.Foto: PRESSBILD

Malmö Pride tror inte att antalet gayklubbar är en bra måttstock för hur HBTQIA-vänlig en stad är, skriver festivalens ordförande Tove Karnerud i en replik till HBT-Liberaler Syds ordförande Max Hartler.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Nyligen skrev Max Hartler (L), ordförande för HBT-Liberaler Syd på Kvällsposten Debatt att Malmö borde göra mer för HBTQ-personer än ett stort jippo i samband med World Pride. Malmö Pride, som är en av arrangörerna till World Pride 2021, kan inte annat än hålla med.

Därför jobbar vi tillsammans med staden och en mängd olika HBTQIA-organisationer med målbilden att Malmö stad ska bli den bästa staden i Sverige för HBTQIA-personer. 

 

Det är två år kvar till World Pride och vi har redan haft flera samverkansmöten. Vårt mål är att World Pride inte ska bli ett jippo som tar över staden under tio dagar, vår förhoppning är att World Pride ska utveckla staden både innan och efter.

 

Malmö Prides fokus är att skapa en bra Pridefestival. Vi gör det för att vi vet att Pride är viktigt i människors process att hitta sin sexualitet. Vi vet att Pride skapar incitament för företag att jobba med HBTQIA-frågor och vi vet att det är lättare att driva politiska krav kring HBTQIA-frågor när det finns ett årligt arrangemang kring detta. Samtidigt är vi inte så naiva att tro att Pride räcker för att ta bort den otrygghet som icke-normativa personer känner i vardagen eller för att lösa de utmaningar Malmö står inför gällande HBTQIA-personers rättigheter. Pride är en pusselbit.

 

Genom World Pride kan vi samarbeta med flertalet institutioner i staden: Biblioteken, teatrar och mötesplatser. De kommer tack vare World Pride att jobba med frågor som är viktiga för vårt community. World Pride sätter också HBTQIA-frågor på dagordningen inom Malmö Stad och många förvaltningar kommer att öka arbetet med detta. 

 

Vi gillar att Hartler och andra politiska aktörer använder Pride som påtryckningsmedel för att få ännu mer! Vi hoppas att Hartler även jobbar inom sitt parti för att få kommunen att avsätta permanenta pengar till utbildning, mötesplatser och stöd för HBTQIA-personer. Ta tillfället i akt, nu när ögonen är öppna för oss!

 

Malmö Pride tror inte att antalet gayklubbar är en bra måttstock för hur HBTQIA-vänlig en stad är. Att paraden samlade fler människor i år än någonsin tycker vi är ett bättre tecken på att Pride spelar roll. Vi håller inte heller med Hartler om att Malmö kommer vara osynlig i samband med World Pride. Köpenhamn en storstad som kommer ha fler bokningar än oss. Men vi kommer tillsammans med Köpenhamn att säkra att World Pride syns i Malmö och att vi får visa Malmös styrkor som HBTQIA-stad och belysa våra utmaningar. Vi är helt övertygade om att World Pride kommer ge ringar på vattnet även efter strålkastarna har släckts och det är dags för vardagen.

 

Tove Karnerud

Ordförande Malmö Pride