Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Pressträffar löser inga brott

Johan Forssell (M), rättspolitisk talesperson.
Gängkriminaliteten kan inte mötas med talepunkter och intervjuer. Det krävs konkreta reformer för att ta tillbaka vad som förlorats till de kriminella gängen, skriver Johan Forssell (M).Foto: JOHAN NILSSON/TT

Medan regeringen slår rekord i pressträffar slår Sverige rekord i skjutningar och sprängningar. Trots löften fortsätter våldet. När ska Mikael Damberg och Morgan Johansson göra vad som krävs, skriver Moderaternas rättspolitiska talesperson Johan Forssell.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Drygt sex månader efter starten är polisens nationella särskilda händelse, Operation Rimfrost, på väg att avslutas. Rimfrost var ett svar på den trygghetskris som blivit allt allvarligare de senaste åren.

 

Det har gått fort. De skjutningar och sprängdåd som tidigare var undantag, inträffar nu närmast dagligen runtom i Sverige och Region Syd är inget undantag. Saker som tidigare skapade stora rubriker, blir nu bara notiser. Sorgligt nog verkar gängkriminaliteten ha blivit vardag för många människor.

 

Redan ifjol låg skjutningar och sprängningar på mycket höga nivåer. Liksom de också gjorde året dessförinnan. Förra hösten inleddes till och med krissamtal mellan riksdagens partier för att försöka hitta en väg framåt. Tyvärr gick det inte att hitta en samsyn när Socialdemokraterna valde att låta hänsynen till regeringskollegan Miljöpartiet väga tyngre än att göra det som är nödvändigt för att få bukt med kriminaliteten.

 

Ändå utlovades krafttag från Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Medborgarna skulle uppleva tydliga resultat. Skjutningarna och sprängningarna skulle minska. Kontrollen skulle återtas av gator och torg. Arbetet skulle ges högsta prioritet.

 

Det var så det lät förra hösten när gängsamtalen avslutades och Operation Rimfrost inleddes. Men hur har det egentligen blivit?

 

Vi kan konstatera att det tyvärr inte blivit särskilt mycket av regeringens löften. Månadsstatistiken visar att i stället för att minska, har antalet skjutningar hittills under året ökat med 21 procent jämfört med samma period ifjol. Samma tråkiga utveckling gäller för sprängningarna som ökat med 12 procent. Mönstret går igen även i Region Syd där skjutningarna ökat med 29 procent och sprängningarna med 25 procent. Den situation som redan ifjol beskrevs som en trygghetskris, har nu blivit ännu mer bekymmersam.

 

Jag är övertygad om att polisen gör vad man kan i den här svåra situationen. De gör ett bra arbete och är värda all uppskattning. Ansvaret för samhällsutvecklingen faller i stället tungt på den rödgröna regeringen som både förminskat problemen och aktivt röstat nej till kraftfulla förslag för att få ordning på situationen.

 

Det ställs ut löften, det hålls oräkneliga pressträffar och det beskrivs hur bra saker ska bli. Men resultaten lyser fortfarande med sin frånvaro. Trots att de ansvariga ministrarna Morgan Johansson och Mikael Damberg försäkrat svenska folket att arbetet skulle ha högsta prioritet. Men gängkriminaliteten kan inte mötas med talepunkter och intervjuer. Det krävs konkreta reformer för att ta tillbaka vad som förlorats till de kriminella gängen.

 

Genom att öka attraktiviteten i polisyrket kan Sverige få fler poliser och framförallt fler i yttre tjänst. Viktiga straffskärpningar, till exempel för gängkriminalitet, behövs för att säkerställa att livsstilskriminella personer inte skapar nya brottsoffer. Straffrabatten för upprepade brott, den så kallade mängdrabatten, behöver slopas för att markera brottets allvar. Nya verktyg krävs för att klara upp fler brott, till exempel visitationszoner och enklare förfarande vid användning av hemliga tvångsmedel. Socialtjänstens viktiga arbete måste stärkas och möjligheterna att flytta på eller till och med omhänderta ungdomar i riskzonen för kriminalitet, måste bli bättre.

 

Medan regeringen slår rekord i pressträffar slår Sverige rekord i skjutningar och sprängningar. Men när resultatet av den egna politiken ska utvärderas, blir det plötsligt knäpptyst. Ingen från regeringen vill kommentera, trots att man är inne på sitt sjätte år i regeringsställning. 

 

När ska Morgan Johansson och Mikael Damberg göra vad som krävs för att få bukt med skjutningarna och sprängningarna?

 

Johan Forssell (M)

Rättspolitisk talesperson