PR-arbete motverkar inte antisemitism, S och L

Nima Gholam Ali Pour (SD), gruppledare i Malmös grundskolenämnd.
Foto: SD MALMÖ

Symboliska åtgärder och ett statligt museum räcker inte för att vända den negativa utvecklingen med antisemitism i Malmö, skriver Nima Gholam Ali Pour (SD) i en replik till Sara Wettergren (L) och Sanna Axelsson (S).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Sara Wettergren (L) och Sanna Axelsson (S) försöker på Kvällsposten Debatt att förmedla en bild av att tillräckliga åtgärder har tagits för att motverka antisemitismen i Malmö. Detta stämmer inte. Fortfarande har vi ett styre som inte erkänner att den senaste vågen av antisemitism i Malmö delvis har sitt ursprung i Mellanöstern. Fortfarande handlar det om generella insatser där man gör ständiga jämförelser mellan antisemitism och islamofobi. Om man vägrar se problemet som den är då kan man inte heller sätta in de rätta åtgärderna. 

I juni förra året behandlade kommunfullmäktige en motion som Sverigedemokraterna hade lämnat in där vi föreslog att stadskontoret skulle genomföra en förstudie om antisemitismen i Malmö. Både Socialdemokraterna och Liberalerna röstade nej till detta förslag. Styret ville inte ha fram underlag om orsakerna bakom antisemitismen i Malmö. 

Utan någon analys av antisemitismen i Malmö har styret under ett mediespektakel bestående av pressmeddelanden och presskonferenser satt in en serie åtgärder mot antisemitismen som hittills inte gjort staden tryggare för judar. Det är lätt att dra slutsatsen att dessa åtgärder handlar om att tvätta bort Malmös dåliga rykte som en stad präglad av utländsk antisemitism, i stället för att åtgärderna ska göra staden tryggare för judar. 

Wettergren och Axelsson skriver att Malmö stad har anställt en samordnare med uppdrag att motverka antisemitismen. Det är trist att samordnaren råkar vara en ledande kommunpolitiker för Vänsterpartiet i Malmö. Trovärdigheten försvinner när styret i en sådan laddad fråga väljer en vänsterpartist med politiska uppdrag i Malmö stad, att leda arbetet mot antisemitism. 

Medan Wettergren och Axelsson uppmanar alla att ta sitt individuella ansvar för att motverka antisemitismen så har styret inte tagit sitt ansvar. Bortsett från åtgärder som ger pluspoäng i medierna så finns det ingen sammanhållen strategi för att motverka antisemitismen i Malmö. Det finns inte ens någon kartläggning av hur utbredd antisemitismen är i Malmös skolor, ett underlag som borde tagits fram för länge sedan. 

Det går inte att vända den negativa utvecklingen i Malmö när det gäller antisemitismen med symboliska åtgärder och ett statligt museum. Styret måste våga se problemet i sin fulla omfattning. Arbetet mot antisemitismen kan inte bestå av en serie osammanhängande medieutspel utan måste utgå ifrån underlag, med målet att Malmö återigen ska bli en stad där judar kan leva ett tryggt liv.


Nima Gholam Ali Pour (SD)

Gruppledare för Sverigedemokraterna i Malmös grundskolenämnd