Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Politiker orsaken till stor del av ökande psykisk ohälsa

James Brocka, representant för Sydöstra Attention.

Att straffa brukare då man själv är ansvarig till rådande situation är omoraliskt, fegt och riskerar både rätten till korrekt vård och ett rättssäkert bemötande, skriver Attention Skånes James Brocka i replik till alliansen i Skåne.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Socialstyrelsens rapport om en ökning av psykisk ohälsa har en förklaring som inte bara är kopplad till en neuropsykiatrisk funktionsvariation. Den amerikanska psykologiprofessorn Jean Twenge och FHM menar att bristen på hälsosamma aktiviteter såsom fysisk aktivitet, social tid med vänner och familj samt tillräcklig sömn bidrar till psykisk ohälsa.

Enkäten ”Skolbarns hälsovanor” är en summering, baserad på 45 länder, initierat av WHO. Den visar på en kraftig försämring, men det mest alarmerande är gruppen 15-åringarna: 31 procent av pojkarna och 57 procent av flickorna har utvecklat psykosomatiska besvär.

Skolan är också en arbetsplats och känslan av stress och frustration färgar även av sig på eleverna. Hög sjukfrånvaro hos lärare bidrar till oro och osäkerhet. Arbets- och miljömedicinforskare på Karolinska Institutet bekräftar sambandet mellan en otrygg ”arbetsplats” och psykisk ohälsa.

Mediciner kan inte förändra arbetsmarknad, bostadsmarknad och konflikter i världen. Det är våra politiker som är orsak till en stor del av den ökande psykiska ohälsan.

De styrande glömmer att nämna att Psykiatri Skåne redovisade ett överskott på 87 miljoner kronor för redovisningsåret 2018. Förklaringarna bakom det goda ekonomiska resultatet är dels vakanser i flera bristyrken, dels överskott i läkemedelsresultatet. Det är alltså en vinst i Region Skåne på brukarnas bekostnad med tillhörande vårdköer under 2019 och första delen av 2020.

Alla har rätt till anpassad vård inom föreskriven tid. Det fungerar, förutsatt att man anställer personal och underhåller kunskapsnivån. Baserad på att man blivit utredd utifrån sina faktiska behov och inte utifrån en förutbestämd diagnos kan man få en fungerande och väl sammanhållen vårdkedja.

I Sverige är det även viktigt att Samordnad Individuell Plan (SIP) går att efterleva. Denna sker i samråd med brukare och samtliga berörda myndigheter. Något som en externt kontrakterad part kan få svårt att göra utifrån upphandlingens krav.

Beslutet att upphandla, bara en liten del av en NPF-utredning, är dessutom i strid med de övergripande målen enligt Region Skånes Strategiska plan för psykisk hälsa 2017-2023.

Att straffa brukare då man själv är ansvarig till rådande situation är omoraliskt, fegt och riskerar både rätten till korrekt vård och ett rättssäkert bemötande.

Risken för felmedicinering och utanförskap på grund av otillräcklig utredning kan i stället generera miljonförluster, öka den psykiska ohälsan och bidra till fler suicidfall.

 

James Brocka

Representant för Sydöstra Attention