Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Politiken ska inte stå i vägen för drömmar

Niels Paarup-Petersen (C), gruppledare i Malmö. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

I stället för att slå rekord i jobb slår Malmö gång på gång rekord i utanförskap medan kommunala insatser kostar hundratals miljoner kronor utan att ge effekt. Det måste stoppas, skriver Centerpartiets Niels Paarup-Petersen.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Malmö ska bli möjligheternas stad, staden där du kan förverkliga dina tankar, dina idéer och dina drömmar. Oavsett vem du är. Det är Centerpartiets mål för Malmö. Ska vi uppnå det målet måste vi också säkra att entreprenörerna och företagen som är med att skapa framtiden får Sveriges bästa villkor. Det finns de som tar lätt på att Malmö år efter år utses till en av de kommuner som har sämst attityd gentemot företagen. Hos Centerpartiet i Malmö tar vi det på största allvar. 

 

Trots vår placering nära kontinenten, trots fantastisk infrastruktur, trots många intressanta företag och utbildningar skapas det för lite jobb i Malmö. Kommunledningen måste inse att deras syn på näringslivet och marknaden är en del av problemet. För det är ju så att det är företagen som skapar jobben. Fyra av fem jobb skapas i småföretag. Och småföretagen är beroende av smidiga och enkla processer, tydliga direktiv samt även vägledning och samarbete från kommunen. 

 

Malmö ligger i dag nummer 253 av Sveriges 290 kommuner när det kommer till politikernas attityder gentemot näringslivet. Mycket måste bli bättre. Malmö behöver ett ledarskap som vill satsa på de som skapar jobben - nämligen företagen. Centerpartiets mål är att Malmö ska vara en av Sveriges ledande företagskommuner och ha ett näringslivsklimat i topp 10 i Sverige. 

 

Det är de svagaste grupperna i Malmö som drabbas hårdast när företagens villkor försämras och jobben uteblir. Cirka 15 procent av befolkningen i Malmö är utan jobb. I resten av Sverige är det hälften så många. Efter fem år i Sverige har bara en av tio nyanlända kvinnor i Malmö ett jobb. I resten av Sverige är det dubbelt så stor andel.

 

Så här borde det inte få lov att vara. Malmö är en storstad med mindre än en halvtimme till en internationell flygplats. Här finns fantastiska förutsättningar för en framgångsrik näringslivs- och jobbpolitik. Men så har det inte blivit. I stället för att slå rekord i jobb slår vi gång på gång rekord i utanförskap medan kommunala insatser kostar hundratals miljoner kronor utan att ge effekt. Det måste stoppas.

 

Centerpartiet i Malmö är övertygade om att tillväxt och jobb primärt skapas genom bättre villkor för företagen, inte genom arbetsmarknadsinsatser. Därför vill vi göra Malmö till Sveriges mest företagarvänliga kommun. 

 

Bakgrunden till att människor skapar företag kan vara oerhört olika. Det finns de som vill ha frihet. Det finns de som vill förändra världen. Det finns de som vill skapa lösningar som inte ens finns i dag. För andra är det egna företaget den enda vägen till en egen försörjning när Socialdemokraterna och vänstern vägrar öppna arbetsmarknaden för människor som står långt från den etablerade arbetsmarknaden, men som inget hellre vill än att vara med att utveckla det.

Oavsett bakgrund behöver alla företag ett bra klimat för att växa. Därför kommer Centerpartiet bland annat satsa på:

 

Arbeta långsiktigt. Informera företagare om förändringar som påverkar deras verksamhet och ha transparenta beslutsprocesser som inkluderar företagen som påverkas.

 

Bejaka utvecklingen. Världen utvecklas med stormsteg och kommunen hinner inte alltid med. Centerpartiet vill satsa på digitaliseringen på alla fronter och med öppna armar ta emot nya lösningar på välfärdens utmaningar som ger bättre välfärd för pengarna.

 

Trygga vardagen. Företag drabbas ofta av samma våld och stölder som drabbar privatpersoner. I delar av Malmö är hot och våld en oacceptabel men verklig del av företagens vardag. Tillsammans med alliansen satsar Centerpartiet på 100 kommunala ordningsvakter som kan bidra till att minska kriminaliteten i Malmö.

 

Förenkla reglerna. Förtydliga vad företagen ska leva upp till och ge dem vägledning så de enklare lyckas leva upp till reglerna. 

 

Det är inte alltid lätt att vara företagare i Malmö. Och det måste bli lättare. För politiken ska inte stå i vägen för människors drömmar. Vi ska göra vad vi kan för att förverkliga dem. Därför kommer Centerpartiet att driva den mest företagsvänliga politiken i Malmö. Precis som vi alltid gjort. 

 

Niels Paarup-Petersen (C)

Gruppledare i Malmö