Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polishelikoptern spanar inte efter skattesmitare

Emma-Lina Johansson (V), oppositionsråd i Malmö.Foto: ELAKKANIN PHOTOGRAPHY / PRESSBILD

Vänsterpartiet tror att det är viktigare att polisen i större utsträckning är i ögonhöjd än i det blå, skriver Emma-Lina Johansson (V) i en replik till Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) och Joakim Sandell (S).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Socialdemokraterna väljer att svara ganska självgott på debattserien om trygghet på Kvällsposten Debatt. Vi i Vänsterpartiet kan inte låta bli att undra om de verkligen har läst vad vi skriver? Det första inlägget handlade inte om polisen skulle använda helikopter eller inte. Det handlade om hur den används. Vi tror att det är viktigare att polisen i större utsträckning är i ögonhöjd än i det blå. Den lokala drogförsäljningen möts bättre med poliser på gatan. Vi vill signalera trygghet och tillit, inte visa muskler och teknik. Men framför allt vill vi att jämlikheten ska öka – endast så kan vi få stopp på den grova kriminaliteten. 

Det vi kritiserar är att det ”trygghetsarbete” Socialdemokraterna säger sig satsa på i staden, inte direkt är någon satsning. Det finns sammanlagt 10 socialarbetare på stan i hela Malmö, Sveriges tredje största stad. Den särskilda insatsgruppen (SIG) som ska arbeta med avhopparverksamhet består av 2 samordnare och 3 behandlare. Inte en jättesatsning på förebyggande arbete, va? 

”Polishelikoptern ska ses i det ljuset; samhällets ökade tryck på kriminella.” skriver Stjernfeldt Jammeh och Sandell. Problemet med en helikopter är att den gör ingen urskiljning: den hovrar likväl över våra lägenheter och parker samt övervakar oss alla i utsatta områden,inte bara de som begår brott. Det är i grunden just detta allt handlar om. 

Vrålen efter hårdare tag och ökad repression gäller bara vissa av oss. Det är inte skattesmitarna som övervakas med helikopter eller ska skickas utomlands till fängelser byggda av biståndspengar. Vi tror inte på att polismyndigheten ska upplösas, som Socialdemokraterna vill påskina, men vi behöver diskutera hur arbetet faktiskt går till. För vad är tryggheten värd när tusentals medborgare inte anser sig skyddas av den myndighet som är satt att göra just det? Arbetet med förtroende, tillit och brottsprevention måste vara för alla, inte bara några. 

Vi tror på mänskliga relationer och socialt förebyggande arbete. Socialdemokraterna i Malmö vill i stället lägga fem miljoner på ordningsvakter, inhyrda från ett privat bolag. Vi i Vänsterpartiet vill anställa åtta till tio socialarbetare på stan för samma pengar. Socialarbetare är mycket bättre på att möta ungdomar på glid än ordningsvakter. Vi vill bekämpa brott men också förebygga att de någonsin sker. Då kan inte Malmö stad, vilket skett under de senaste åren med ett högerkantrat S-styre, skära ner på skola och socialtjänst. Då måste samarbetet med lokala föreningar och civilsamhället öka, finansieras och stabiliseras, då måste resurser läggas på barn i stället för stolpar till kameraövervakning, på socialtjänsten i stället för ordningsvakter. 

 

Emma-Lina Johansson (V)

Oppositionsråd i Malmö