Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Poliser måste få göra sitt jobb

Ellen Juntti (M), riksdagsledamot.Foto: RIKSDAGEN

Moderaterna accepterar inte diskriminering på grund av hudfärg. Men polisen måste kunna få göra sitt jobb, skriver Ellen Juntti (M) i en replik till Abir Ah-Sahlani (C).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. EU-parlamentarikern Abir Al-Sahlani (C) svarar inte på mina frågor utan går till attack och kallar mig för tondöv. Ärendet gäller en händelse där gränspolisen i Hyllie ber en afro-svensk man att följa med dem från tåget. Mannen vägrar och ifrågasätter anledningen. Al-Sahlani menade att detta berodde på rasism från polisens sida trots att hon inte visste anledningen till ingripandet.

Det vet hon fortfarande inte och hon vägrar att svara på frågorna i mitt tidigare inlägg, till exempel hur vet hon att det inte fanns en legitim anledning? Svaret är naturligtvis att hon inte vet detta, utan på väldigt lösa grunder anklagar polisen för rasism.

När jag jobbade som polis bemöttes jag och mina kollegor ofta av att misstänkta drog rasistkortet. Vid ett tillfälle fick vi larm om misstänkt inbrott och fick information om en speciell bil som lämnat platsen. En stund senare stoppade vi en bil som passade in på beskrivningen och i den satt två män med invandrarbakgrund. De drog rasistkortet direkt och vägrade gå ur bilen. 

Menar Al-Sahlani att vi i detta läge skulle bett tusen gånger om ursäkt och låtit dem köra vidare? Vi agerade utifrån dock att lagen gäller för alla, oavsett hudfärg. Vi letade igenom bilen och fann en massa stöldgods. Detta hade vi naturligtvis gjort även om personerna varit vita. 

Al-Sahlani frågar var Moderaternas gräns går för att något ska räknas som diskriminering på grund av hudfärg. Vår gräns går vid noll, vi accepterar inte diskriminering på grund av hudfärg. 

Under mina år som polis har jag ofta bemötts med rasistkortet. Men jag har alltid jobbat efter att lagen gäller för alla, oavsett hudfärg, och tänker fortsätta göra det. 

 

Ellen Juntti (M)

Riksdagsledamot i justitieutskottet. Tidigare polis i Göteborg.