Roger Haddad (L), riksdagsledamot och rättspolitisk talesperson Foto: HENRIK MONTGOMERY / TTRoger Haddad (L), riksdagsledamot och rättspolitisk talesperson Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT
Roger Haddad (L), riksdagsledamot och rättspolitisk talesperson Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT
Torkild Strandberg (L), kommunstyrelsens ordförande i Landskrona. Foto: RONNY JOHANNESSONTorkild Strandberg (L), kommunstyrelsens ordförande i Landskrona. Foto: RONNY JOHANNESSON
Torkild Strandberg (L), kommunstyrelsens ordförande i Landskrona. Foto: RONNY JOHANNESSON
Fredrik Sjögren (L), gruppledare i Malmö. Foto: PressbildFredrik Sjögren (L), gruppledare i Malmö. Foto: Pressbild
Fredrik Sjögren (L), gruppledare i Malmö. Foto: Pressbild

Polisens kris är samhällets kris

Publicerad

Den senaste dödsskjutningen i Malmö väcker frågor om hur väl staten skyddar sina medborgare. Permanenta lösningar vad gäller den svenska brottsbekämpningen måste nu komma till stånd. Risken är annars överhängande att kriminella nätverk fyller det vakuum en retirerad rättsstat lämnar efter sig. 

Två veckor in på nya året och ett antal dödsskjutningar har redan ägt rum. I Malmö är det senaste offret en 16-årig pojke. Vi har nu kommit till den punkt där rättssamhället i vissa delar av landet tycks sakna redskap att garantera medborgarnas trygghet. Att i det läget skära ner på resurserna till polisen framstår inte bara som kontraproduktivt utan som rent samhällsfarligt. Samtidigt som det grova våldet eskalerar har polisen i region syd fått besparingskrav på 70-90 miljoner kronor. Detta kommer att få förödande konsekvenser för det brottsförebyggande arbetet, inte bara i Malmö utan i hela regionen.

 

Vi föreslår därför följande:

Permanenta förstärkningar: Polisen måste få tillräckliga resurser för att klara både mordutredningar och det trygghetsskapande arbetet. Dessa förstärkningar måste vara permanenta och inte tillfälliga som nu föreslås. 

Fler poliser: Liberalerna vill se 2 500 fler poliser och dessutom 5 000 beredskapspoliser. För Malmö–Lundregionen skulle detta motsvara 175 fler poliser och över 350 beredskapspoliser. Dessa poliser ska ha lokal förankring och finnas i sitt område under längre tid. 

Straffpåföljder: Situationen idag, där det är väldigt lätt att få tag i skjutvapen, är helt orimlig. Vapnen måste bort från våra gator. Vi behöver se betydligt skärpta straff för allvarliga och grova brott. Även lagföringen måste bli snabbare så det skapas en tydlig koppling mellan brott och konsekvens. Här hade jourdomstolar kunnat vara till hjälp. Möjligheten till dessa behöver därför utredas skyndsamt.

 

Polisens kris är samhällets kris. Det tomrum som skapas genom statens abdikation från sitt uppdrag kommer att fyllas. I bästa fall av kommunala väktare, i värsta fall av kriminella nätverk. Redan nu lägger kommuner en allt större del av sin budget på trygghetsskapande åtgärder. Bara i Landskrona har staden under 2016 köpt tjänster av säkerhetsbolag för närmare fyra miljoner kronor. Det är pengar som kunnat gå till skola och omsorg men som nu går till att kompensera för polisens bortfall. Vi ser dock ingen annan lösning. Alternativet är att lämna fältet fritt för ligister och kriminella.

 

Det är bråttom att häva poliskrisen. I varje stad, i varje område, där polisen tappar kontroll, flyttar de kriminella nätverken fram sina positioner. Det går inte längre att från regeringshåll förvänta sig att andra aktörer, som kommunerna, ska täcka upp där staten misslyckas.

 

Roger Haddad (L)

Riksdagsledamot, rättspolitisk talesperson

 

Torkild Strandberg (L)

Kommunstyrelsens ordförande i Landskrona

 

Fredrik Sjögren (L)

Gruppledare i Malmö 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag