Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Polisens kris är samhällets kris

Roger Haddad (L), riksdagsledamot och rättspolitisk talesperson
Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT
Torkild Strandberg (L), kommunstyrelsens ordförande i Landskrona.
Foto: RONNY JOHANNESSON
Fredrik Sjögren (L), gruppledare i Malmö.
Foto: Pressbild

Den senaste dödsskjutningen i Malmö väcker frågor om hur väl staten skyddar sina medborgare. Permanenta lösningar vad gäller den svenska brottsbekämpningen måste nu komma till stånd. Risken är annars överhängande att kriminella nätverk fyller det vakuum en retirerad rättsstat lämnar efter sig. 

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Två veckor in på nya året och ett antal dödsskjutningar har redan ägt rum. I Malmö är det senaste offret en 16-årig pojke. Vi har nu kommit till den punkt där rättssamhället i vissa delar av landet tycks sakna redskap att garantera medborgarnas trygghet. Att i det läget skära ner på resurserna till polisen framstår inte bara som kontraproduktivt utan som rent samhällsfarligt. Samtidigt som det grova våldet eskalerar har polisen i region syd fått besparingskrav på 70-90 miljoner kronor. Detta kommer att få förödande konsekvenser för det brottsförebyggande arbetet, inte bara i Malmö utan i hela regionen.


Vi föreslår därför följande:

Permanenta förstärkningar: Polisen måste få tillräckliga resurser för att klara både mordutredningar och det trygghetsskapande arbetet. Dessa förstärkningar måste vara permanenta och inte tillfälliga som nu föreslås. 

Fler poliser: Liberalerna vill se 2 500 fler poliser och dessutom 5 000 beredskapspoliser. För Malmö–Lundregionen skulle detta motsvara 175 fler poliser och över 350 beredskapspoliser. Dessa poliser ska ha lokal förankring och finnas i sitt område under längre tid. 

Straffpåföljder: Situationen idag, där det är väldigt lätt att få tag i skjutvapen, är helt orimlig. Vapnen måste bort från våra gator. Vi behöver se betydligt skärpta straff för allvarliga och grova brott. Även lagföringen måste bli snabbare så det skapas en tydlig koppling mellan brott och konsekvens. Här hade jourdomstolar kunnat vara till hjälp. Möjligheten till dessa behöver därför utredas skyndsamt.


Polisens kris är samhällets kris. Det tomrum som skapas genom statens abdikation från sitt uppdrag kommer att fyllas. I bästa fall av kommunala väktare, i värsta fall av kriminella nätverk. Redan nu lägger kommuner en allt större del av sin budget på trygghetsskapande åtgärder. Bara i Landskrona har staden under 2016 köpt tjänster av säkerhetsbolag för närmare fyra miljoner kronor. Det är pengar som kunnat gå till skola och omsorg men som nu går till att kompensera för polisens bortfall. Vi ser dock ingen annan lösning. Alternativet är att lämna fältet fritt för ligister och kriminella.


Det är bråttom att häva poliskrisen. I varje stad, i varje område, där polisen tappar kontroll, flyttar de kriminella nätverken fram sina positioner. Det går inte längre att från regeringshåll förvänta sig att andra aktörer, som kommunerna, ska täcka upp där staten misslyckas.


Roger Haddad (L)

Riksdagsledamot, rättspolitisk talesperson


Torkild Strandberg (L)

Kommunstyrelsens ordförande i Landskrona


Fredrik Sjögren (L)

Gruppledare i Malmö